0
Kiki Multem
11 juni 2024

Tips en info voor een auto huren in Zuid-Afrika

Tijdens een reis in Zuid-Afrika kan een huurauto niet ontbreken. Buiten de steden is er weinig tot geen openbaar vervoer dus om van a naar b te komen heb je zeker een huurauto nodig.

Met een huurauto heb je bovendien alle vrijheid om dit prachtige land te ontdekken en kun je stoppen waar je wilt om mooie foto’s te maken. In dit artikel geef ik je alle tips en info om een auto te huren in Zuid-Afrika.

Is autorijden veilig in Zuid-Afrika?

Autorijden in Zuid-Afrika is veilig. Het verkeer is relaxed en zeker buiten de steden is het erg rustig. Je rijdt hier links, dit kan even wennen zijn maar na twee dagen weet je niet beter. Wel zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo is het af te raden om in het donker te rijden. Niet alleen voor de veiligheid, maar ook omdat er weinig straatverlichting is. Mensen die langs de weg lopen of geiten of koeien zul je minder goed zien. Daarnaast is het belangrijk om waardevolle spullen niet in je huurauto achter te laten als je ergens parkeert. Rijd je met bagage naar je volgende accommodatie, zorg dan dat je een auto huurt met een grote kofferbak zodat je de koffers uit het zicht kunt leggen. Ook is het verstandig om tijdens het rijden altijd je auto op slot te houden en de ramen niet open te doen. Onderweg zul je veel lifters tegenkomen. Het is over het algemeen af te raden om voor hen te stoppen om deze op te pikken, ook al hebben de meeste mensen geen kwade bedoelingen.

auto-huren-kaapstad

Verkeersregels Zuid-Afrika

De meeste verkeersregels komen overeen met die in Nederland, maar er zijn wat uitzonderingen. In Zuid-Afrika rijd je dus aan de linkerkant van de weg. Bij rotondes en kruispunten is de verkeersregel dat wie als eerste aankomt, voorrang heeft. Het is dus niet zoals in Nederland dat rechts altijd voorrang heeft, let hier dus goed op. Daarnaast is het een ongeschreven regel dat je uitwijkt naar de vluchtstrook (of zover als mogelijk) wanneer iemand je wilt inhalen. Zo heeft de inhalende auto alle ruimte. Dit zullen ze ook voor je doen wanneer jij iemand gaat inhalen. Als bedankje knipper je even met je lichten.

Wegen in Zuid-Afrika

De hoofdwegen in Zuid-Afrika tussen de steden zijn in goede staat. Dit zijn vaak goed geasfalteerde, tweebaans snelwegen. Op kleinere wegen in meer afgelegen gebieden is het wegdek wat minder goed. Je zult hier veel gaten en kuilen in de weg tegenkomen, dus houd je ogen goed open. De borden langs de weg waarschuwen je voor deze ‘potholes’. Pas je snelheid hier aan, want sommige zijn erg diep! Als je een self drive maakt in nationale parken dan rijd je veelal over onverharde wegen. Rijd hier rustig overheen met je huurauto en probeer de diepe kuilen zoveel mogelijk te omzeilen.    

➸ De beste resorts, ecolodges en hotels in Gambia

Welke huurauto heb je nodig in Zuid-Afrika?

In Zuid-Afrika kun je rondrijden met een gewone huurauto, een 4×4 auto is niet per se nodig. Je zult alleen zo’n auto nodig hebben wanneer je bijvoorbeeld in een lodge slaapt in een afgelegen natuurgebied, maar je accommodatie regelt hier bijna altijd een transfer voor. In de rest van Zuid-Afrika rijd je prima met een normale auto. Het is een aanrader om een comfortabele en een wat hogere auto te kiezen. Je bent vaak uren onderweg en een comfortabele auto met genoeg ruimte is zeker geen straf. Een wat hogere auto zorgt er ook voor dat je makkelijker over potholes en onverharde wegen rijdt en meer wildlife kunt spotten tijdens een safari. Tot slot is het ook een aanrader om een automaat te huren. Gezien je links rijdt zit ook de schakelbak aan de linkerkant van het stuur en dit kan wat verwarrend zijn. Met een automaat hoef je niet te schakelen en kun je alle focus op de weg houden.

auto-huren-kaapstad

Vanaf welke leeftijd kun je een auto huren in Zuid-Afrika?

Het is per verhuurbedrijf en land verschillend vanaf welke leeftijd een auto gehuurd kan worden. In Zuid-Afrika is het mogelijk om vanaf 18 jaar een auto te huren. De meeste maatschappijen stellen dan wel als eis dat je minimaal één jaar in bezit bent van een geldig rijbewijs. Ook is er de voorwaarde dat je onder de 25 jaar een extra toeslag moet betalen voor een huurauto, de zogenaamde ‘jonge-bestuurderstoeslag’. Lees goed de specifieke voorwaarden door van het verhuurbedrijf waar je je auto gaat huren in Zuid-Afrika, hier kun je duidelijk alles teruglezen.

Wat kost een auto huren in Zuid-Afrika?

De kosten van een auto huren in Zuid-Afrika zijn afhankelijk van de periode wanneer je gaat, het type auto en hoe vroeg je boekt. In het hoogseizoen betaal je wat meer voor een huurauto dan wanneer je in een rustige periode gaat. Maar in het laagseizoen huur je een auto in Zuid-Afrika al vanaf €20 per dag. In het hoogseizoen ligt de prijs rond de €30 à €40 per dag, als je op tijd boekt. Vaak geldt dat hoe eerder je boekt, hoe voordeliger de prijs is. Bij de meeste verhuurbedrijven heb je de optie om gratis te annuleren tot 24 of 48 uur voor vertrek, wat handig is als je reisplannen onverhoopt wijzigen.

Auto huren in Kaapstad

Zuid-Afrika is een gigantisch land. Met een huurauto kun je een geweldige roadtrip maken door het land. De meeste reizigers landen op Kaapstad of Johannesburg. In Kaapstad zelf heb je geen auto nodig, je kunt je hier gemakkelijk lopend verplaatsen of met Uber. Nadat je Kaapstad hebt verkend, kun je je huurauto ophalen bij een van de afhaallocaties in de stad en je roadtrip gaat beginnen! Vanuit Kaapstad is het aan te raden om de Garden Route te rijden naar Addo Elephant Park. Wil je vanuit Kaapstad naar Johannesburg rijden, trek dan minimaal 4 weken hiervoor uit. Zo heb je ook genoeg tijd om alle bezienswaardigheden onderweg te zien. Heb je twee tot drie weken de tijd? Dan raad ik je aan om enkel met je huurauto in de omgeving van Kaapstad te verblijven.   

➸ Huur een fiets bij Baja Bikes of ga mee op een georganiseerde fietstour en ontdek Kaapstad op de fiets.

auto-huren-zuid-afrika

Auto huren in Johannesburg

Land je in Johannesburg aan het eind van de middag of in de avond? Dan is het aan te raden om een nacht bij het vliegveld te slapen en de volgende dag je huurauto op te halen. In het donker rijden is niet het meest verstandig en zo kun je ook lekker uitrusten na je vlucht. Een auto huren in Johannesburg gaat gemakkelijk vanaf het vliegveld. Nadat je de auto hebt gehaald, kun je doorrijden naar je eerste bestemming.

Kies een betrouwbare verhuurmaatschappij

Wanneer je een auto wilt huren in Zuid-Afrika is het belangrijk om te kiezen voor een betrouwbare verhuurmaatschappij. Kijk goed online naar de reviews om een goede huurauto te vinden. Ook raad ik je aan om van tevoren je huurauto te reserveren en vast te leggen, zo ben je er zeker van dat er een auto voor je klaar staat bij aankomst. Vergeet geen creditcard mee te nemen op naam van de hoofdbestuurder, dit is verplicht in Zuid-Afrika. Onderstaande maatschappijen zijn een aanrader.

Sunny Cars

Sunny Cars is een Nederlands verhuurmaatschappij en dat is een fijn pluspunt: alle communicatie per mail en telefoon gaat in het Nederlands. Je vragen worden door Sunny Cars snel beantwoord en problemen worden altijd netjes opgelost. Je kan bij Sunny Cars zelfs 24/7 terecht via het noodnummer.

  • All-in autohuurformule. Heldere en transparante all-inclusive prijs
  • Alle verzekeringen inbegrepen. Zelfs dekking van glas-banden-bodem-dak schade
  • Terugbetaling eigen risico bij schade. Dus geen extra verzekering ter plaatse afsluiten
  • Nederlandstalige support Uitgebreide service voor, tijdens en na je vakantie

➸ Bekijk hier huurauto’s via Sunny Cars

EasyTerra

EasyTerra is een onafhankelijk prijsvergelijker waar je de prijzen van auto’s met elkaar kunt vergelijken en direct een huurauto kunt reserveren. Zo vind je snel de meest voordelige prijs tussen het aanbod van alle verhuurbedrijven.

  • Gratis annuleren tot 48 uur voor aanvang van de boekingsperiode
  • Laagsteprijsgarantie
  • Betere prijs gevonden? Zij zorgen voor een nog betere aanbieding

➸ Bekijk hier huurauto’s via EasyTerra

TUI Cars

TUI Cars werkt samen met lokale verhuurbedrijven op locatie. Dit is de tussenpartij bij wie je je huurauto boekt en zij staan ook voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Als je via TUI Cars je huurauto reserveert, dan heb je altijd kosteloos een tweede bestuurder en een allriskverzekering voor je huurauto.

  • Tot 24 uur voor aanvang gratis annuleren
  • Huurprijs inclusief allriskverzekering én extra bestuurder

➸ Bekijk hier huurauto’s via TUI Cars

auto-huren-zuid-afrika

Extra tips voor een auto huren in Zuid-Afrika

Neem je internationale rijbewijs mee

Het is niet verplicht om een internationaal rijbewijs te hebben voor Zuid-Afrika, maar het is zeker aan te raden. Sommige verhuurders vragen erom en ook de politie kan tijdens een controle aan de weg erom vragen. Het is een kleine moeite om dit aan te vragen bij de ANWB en het kost je slechts €24,95.

Tanken in Zuid-Afrika

Tanken in Zuid-Afrika gaat anders dan je gewend bent. Je tankt hier niet zelf, maar er wordt voor je getankt door de medewerkers bij het tankstation. Tevens wassen ze gelijk je ramen en het is gebruikelijk om hier een kleine fooi van een paar Rand voor te geven. Check altijd of de medewerker de tank op 0 heeft gezet voordat hij begint met tanken.

Parkeren in Zuid-Afrika

Parkeren in Zuid-Afrika is bijna overal gratis, behalve in Kaapstad. Op toeristische plekken vind je vaak parkeerwachters die je auto in de gaten houden. Handig als je bagage in de auto hebt liggen en even een korte stop wilt maken bij een bezienswaardigheid. Geef ze een fooi zodra je wegrijdt, afhankelijk van de tijd dat je er bent kun je tussen de 2 en 10 Rand geven. Nog een belangrijke tip: in Zuid-Afrika is het verplicht om te parkeren in de goede rijrichting, zodat je niet tegen het verkeer inrijdt wanneer je weggaat. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *