0
Anouk Fieten
16 oktober 2024

9x doen in Panama-Stad: dit mag je niet missen!

Panama-Stad is – net als het land Panama zelf – een bestemming die vaak door reizigers wordt overgeslagen. Het idee heerst dat er niet zo veel te doen is en daarom niet de moeite waard om te blijven. Helemaal niets van waar!

Ligt Panama-Stad op jouw reisroute? Een week heb je misschien niet nodig, maar overweeg zeker om een paar dagen te blijven. Ik vertel je wat er allemaal voor leuks te doen is in Panama-Stad.

Ontdek Casco Viejo in Panama-Stad

Casco Viejo in Panama-Stad is het oude centrum. Hier vind je de leukste koffietentjes, restaurantjes en kleine winkeltjes. Ik raad je dan ook aan om in deze wijk een hostel, hotel of appartementje te boeken. Vanaf hier is het heel makkelijk om de rest van de stad en de omgeving te ontdekken.

Tip: maak een wandeling door Casco Viejo of boek een stadswandeling! Dit is één van de beste manieren om een nieuwe stad te ontdekken. Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf op stap te gaan, maar je kan ook een georganiseerde wandeltour door Casco Viejo boeken. De gids vertelt dan gelijk allerlei leuke feitjes over de stad.

➸ Reisroute door Panama: in 3 weken de perfecte rondreis

doen-in-panama-stad

Breng een bezoek aan het Panama-Kanaal

Wat je echt gezien moet hebben wanneer je in Panama-Stad bent, is natuurlijk het beroemde Panama-Kanaal. Dit kanaal opende in 1914 en is revolutionair geweest voor intercontinentale handel. Voorheen moesten schepen helemaal om Zuid-Amerika heen varen om naar de andere kant van de wereld te gaan. Nu varen de schepen door het Panama-Kanaal en dat scheelt duizenden kilometers. Belangrijk stukje in de geschiedenis dus!

Bij het Panama-Kanaal bevindt zich ook een klein museum waarin je meer leert over de geschiedenis van het kanaal. Verder vaart er een aantal keer per dag een boot door het kanaal, wat leuk is om te zien. Zoek van tevoren wel even op hoe laat het museum is geopend en hoe laat de boten vaak door het kanaal varen. Zo voorkom je om voor een dichte deur te staan.

doen-in-panama-stad

Maak een dagtrip naar Monkey Island

Een leuk uitstapje vanaf Panama-Stad is een boottocht naar het Monkey Island. Hierbij vaar je met een boot over de Chagres rivier naar Soberania Nationaal Park. In dit park wonen verschillende soorten apen en nog veel meer andere dieren en vogels. Vanuit de boot spot je verschillende apen, die af en toe nieuwsgierig genoeg zijn om de boot op te klimmen.

Tijdens deze dagtrip spot jij niet alleen apen en andere wilde dieren: je geniet ook van de prachtige Panamese natuur. De gids geeft uitleg over de verschillende dieren en planten die je tegenkomt.

➸ Bekijk hier prijzen en beschikbaarheid voor de tour

panama-monkey-island

Klim op Ancon Hill net buiten Panama-Stad

Ancon Hill is het meest populaire plekje om te genieten van het uitzicht over Panama-Stad. Vanaf hier zie je niet alleen Casco Viejo en een groot gedeelte van de rest van Panama-Stad, maar ook het Panama-Kanaal! Je klimt in ongeveer 30 minuten omhoog en je hoeft geen entree te betalen om deze berg te beklimmen.

Deze route is al vroeg open, waardoor jij ervoor kan kiezen om Ancon Hill met zonsopgang te beklimmen. Sta je liever niet zo vroeg op, dan kun je gewoon wat later op pad gaan. Onderweg heb je kans om verschillende wilde dieren te spotten. Denk aan roofvogels en toekans, maar ook capibara’s. Eenmaal boven staat de Panamese vlag te wapperen. Zo weet je dat jij de top hebt bereikt.

doen-in-panama-stad

Drink een drankje op een rooftop bar

Panama-Stad staat onder andere bekend om de prachtige skyline. Deze zie je vanuit heel veel verschillende plekken in de stad zoals vanaf de bovengenoemde Ancor Hill. Een heel ander perspectief krijg je ook wanneer je naar een rooftop bar gaat om een hapje te eten of een drankje te doen.

Zelf ben ik een paar avonden op de rooftop bar van het Selina hostel geweest. Ga vlak voor zonsondergang naar boven om de zon onder te zien gaan vanaf het dak. De lucht krijgt prachtige kleuren, wat het uitzicht op de skyline van Panama-Stad nog mooier maakt. Bestel heerlijke taco’s, drink een lekkere cocktail of waag zelfs een dansje!

Bewonder de natuur in Metropolitan Natural Park

Ontvlucht de drukte van de stad door de natuur in te gaan! Dit doe je in het Metropolitan Natural Park, een park aan de rand van de stad met ontzettend veel planten en prachtige vogels. In dit park vind je verschillende looproutes die gemakkelijk staan aangegeven. Een gids is niet nodig: hier ga je gemakkelijk zelf op pad!

Een echte jungle hoef je niet te verwachten, omdat het park zich zo dicht bij de stad bevindt. Toch is het park zeker de moeite waard! Het is mogelijk om hier prachtige vogels en vlinders te spotten, maar ook grote spinnen, wasberen en schildpadden zijn hier te bewonderen… als je geluk hebt!

doen-in-panama-stad

Wandel over de Amador Causeway

De Amador Causeway is een bekende bezienswaardigheid in Panama-Stad. Het is een lange weg die Panama-Stad op het vaste land verbindt aan verschillende eilandjes die net wat verder van de kust liggen. Ook hier heb je geen gids voor nodig: ga zelf op pad met de bus, de fiets of gewoon wandelend.

Onderweg kom je nog meer verschillende bezienswaardigheden tegen. Zo is er het BioMuseo, een museum dat jou meer leert over de biodiversiteit en de geschiedenis van de natuur van Panama. Ook kom jij op de Amador Causeway verschillende restaurantjes tegen waar je wat te eten en drinken kunt halen. Wil je op de foto met het woord “Panama”, dan zit je hier ook op de goede plek!

Amador-Causeway-panama

Geniet van een Panamees kopje koffie

Panama is een echt koffieland. Geen wonder dus dat Panama-Stad genoeg leuke koffietentjes heeft! Een echte must-do is dan ook het drinken van een heerlijk Panamees kopje koffie. Tijdens jouw wandeling door Casco Viejo kom je genoeg cafeetjes tegen om een cafecito te bestellen. Mijn aanrader: ga eens naar Casa Sucre. Hier heb ik een van de lekkerste kopjes koffie gedronken van de hele reis en het ontbijt hier is ook een dikke aanrader!

Zeil langs de San Blas Eilanden

Als je echt de tijd hebt om Panama te ontdekken, raad ik je aan om de San Blas eilanden te ontdekken tijdens een meerdaagse zeiltocht langs de eilandengroep. Maar heb je weinig tijd of heb je geen zin om meerdere dagen op een boot door te brengen, maak dan een dagtripje naar de San Blas Eilanden vanuit Panama-Stad.

De San Blas Eilanden vormen een tropische eilandengroep voor de noordoost kust van Panama. Sommige eilanden zijn bewoond door de oorspronkelijke bevolking van Panama, de Kuna Yala. Andere eilanden zijn helemaal niet bewoond. Het is mogelijk om een nachtje te slapen op de eilanden, maar er zijn maar weinig plekjes. Is dit iets wat jij echt wil doen, dan raad ik je aan om jouw verblijf ver van tevoren te boeken.

➸ Bekijk hier prijzen en beschikbaarheid voor de dagtrip

san-blas-panama

Het vervoer in Panama-Stad

Binnen Panama-Stad reis je gemakkelijk met de bus. Zowel de lokale bevolking als de reizigers nemen deze bus, omdat het gewoonweg het makkelijkst is. Het is ook mogelijk om je met de taxi of Uber te vervoeren. Dit is iets duurder dan het openbaar vervoer, maar je bent vaak wel wat sneller op jouw bestemming. Er rijdt overigens ook een Hop On, Hop Off bus naar de meest toeristische bezienswaardigheden.

➸ Doen in Playa Venao, Panama. Dit zijn de 9 leukste dingen!

Leuke accommodaties in Panama-Stad

Vind je het leuk om in een hostel te slapen en andere reizigers te ontmoeten, kies dan voor het Selina Hostel in Casco Viejo. Dit hostel heb ik al eerder genoemd vanwege de prachtige rooftop bar. Verder vind je hier ook een buitenzwembad, wat heerlijk is voor de warme dagen en de slaapzalen zijn ruim en schoon. Slaap je liever in een privékamer maar wil je wel genieten van de gezelligheid om je heen, dan boek je een privé-kamer, een suite of een appartement.

Kies je liever voor een hotel, dan raad ik Hotel Casa Panama aan. Dit hotel bevindt zich, net als het Selina hostel in de wijk Casco Viejo. Ook dit hotel heeft een eigen rooftop bar en een buitenzwembad. Verder genieten gasten van een zonneterras en het restaurant van het hotel.

hotels-panama-stad

De leukste restaurants in Panama-Stad

Aan lekker eten is in Panama-Stad geen gebrek. Voor een lekker ontbijtje of een lunch kan je terecht bij Nomada Eatery. Dit schattige café heeft een uitgebreide menukaart met voor ieder wat wils. Je kunt binnen en buiten plaatsnemen.

Lekker vegetarisch eten doe je bij Mahalo Cocina y Jardin. Neem bij goed weer plaats op de binnenplaats waar je tussen de botanische planten helemaal tot rust komt. Geniet van een lekkere falafel bowl of een sandwich!

restaurants-in-panama-stad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *