0
Kiki Multem
6 mei 2023

Eerste keer duiken en PADI Open Water duikbrevet halen, alle tips en info!

Bonaire is de ideale plek om je duikbrevet te halen. De instructeurs spreken Nederlands, het koraalrif is prachtig en je komt talloze vissen en ander zeeleven tegen.

Bonaire wordt ook wel Diver’s Paradise genoemd en ik snap wel waarom! Ik leg in dit artikel alles uit over het halen van je PADI Open Water op Bonaire en wat mijn eigen ervaring is.

Waarom je PADI duikbrevet op Bonaire halen?

Je eerste duikbrevet halen op Bonaire is een uitstekend idee! Waarom? Bonaire is één van de mooiste duikplekken ter wereld en wordt daarom niet voor niets Diver’s Paradise genoemd. Terwijl je leert duiken, zie je gelijk zoveel van de prachtige onderwaterwereld van het eiland. Je komt allerlei kleurrijke vissen, schildpadden en ander zeeleven tegen. En als je geluk hebt zie je ook dolfijnen, manta’s en haaien voorbij zwemmen. Ook het koraalrif rondom Bonaire is nog in uitstekende staat. Dit komt onder andere doordat Bonaire buiten de orkaanzone ligt en het koraal niet wordt aangetast door heftige stormen of noodweer. Daarnaast wordt het koraal goed beschermd en gemarkeerd met een gele steen. Zo zie je vanaf de kant duidelijk de duiklocaties en wordt voorkomen dat mensen op het koraal stappen.

duiken-bonaire

introductie-duik-bonaire
introductie-duik-bonaire
introductie-duik-bonaire

Voordelen voor de eerste keer duiken op Bonaire

Bonaire heeft zo’n 90 duikstekken, ook wel dive sites genoemd, waarbij je de helft gelijk vanaf de kant kan bereiken. Hiervoor hoef je dus niet eerst de boot op. Zeker voor je eerste keer duiken is het ideaal, want je loopt zo het water in. Daarnaast is het natuurlijk superhandig dat ook je duikinstructeurs gewoon Nederlands praten. Zo voorkom je miscommunicatie en weet je zeker dat je alles duidelijk snapt.

padi-open-water
padi-open-water

Hoe gaat de PADI Open Water cursus?

Wanneer je je PADI Open Water duikbrevet wilt gaan halen ben je drie à vier dagen bezig. Hoe lang het precies duurt is afhankelijk van de duikschool die je kiest en hoe zij de planning hebben. Sommige plannen meerdere duiken op een dag, waardoor je sneller klaar bent. Om je duikbrevet te halen moet je een theoriegedeelte en praktijkgedeelte voltooien.

Theoriegedeelte

De theorie van je PADI Open Water cursus bestaat uit het bekijken van video’s, het beantwoorden van vragen aan de hand van de video’s en het afleggen van een examen. Meestal doe je dit in je eigen tijd via de website van PADI. Je kunt hier zelf de video’s bekijken en de theorie door nemen. Ook is het mogelijk om dit klassikaal te doen. Dan word je met de andere cursisten, in een ruimte gezet om alle video’s in een keer te bekijken. Het zijn vijf onderdelen die je moet voltooien en dit gaat over van alles wat met duiken te maken heeft. Van je uitrusting tot de waterconditie. De meeste vragen zijn multiple choice en makkelijk te beantwoorden. Hier ben je dan zo’n 3 à 4 uur in totaal mee bezig.

eerste-keer-duiken
eerste-keer-duiken

Praktijkgedeelte

Zodra je alle onderdelen van het theoriegedeelte hebt gehad, is het tijd om naar de praktijk te gaan. Afhankelijk van je duikschool kan het zijn dat je het theorie-examen wat later maakt, bijvoorbeeld na de eerste paar duiken. Dit ligt aan de planning die je duikschool heeft.

Dan is het tijd voor de praktijk, spannend! Als eerste ga je één op één of samen met de andere cursisten je uitrusting aanpassen. Je duikuitrusting bestaat uit flippers, duikmasker en snorkel, wetsuit, gewichten en een BCD (trimvest). Aan de BCD, een soort zwemvest, maak je vervolgens je zuurstoffles en mondstuk vast. De instructeurs van je Open Water cursus zullen meerdere keren geduldig met je doornemen hoe alles werkt en hoe je de uitrusting duikklaar maakt totdat je het daarna zelf kunt doen. Je gaat dan oefenen in ondiep water bij de kant of in een zwembad. Je zit op 2-3 meter diepte waardoor je, mocht er iets zijn of je voelt je niet comfortabel, gelijk weer omhoog kunt. Tijdens deze eerste duik word je vertrouwd met het materiaal en zul je bepaalde skills moeten uitvoeren. Deze skills bestaan uit een serie oefeningen die je onder de knie moet hebben, anders kun je de cursus niet afronden. Je gaat bijvoorbeeld je duikmasker afzetten en weer opzetten onder water en het mondstuk moet je een paar seconden afdoen. Ook ga je met handsignalen werken, zo kun je aan je medecursisten en de instructeurs aangeven dat alles goed gaat en hoeveel lucht je nog hebt.

eerste-keer-duiken
eerste-keer-duiken
Polaroid bg
neutraal drijfvermogen
padi-open-water-bonaire
eerste-keer-duiken
padi-open-water-bonaire

De eerste echte duiken

Wanneer je hebt geoefend in het ondiepe water is het nu tijd om echt te gaan duiken! Je maakt in totaal vier duiken, op 12 meter en 18 meter. Ook tijdens deze duiken moet je een aantal skills uitvoeren, maar het zijn ook deels fundives. Duiken voor de lol en al het mooie zeeleven spotten. Je krijgt een buddy toegewezen of je instructeur is je buddy, die je onder water in de gaten houdt. Je gebaart naar elkaar regelmatig hoe het gaat en of je nog genoeg lucht hebt. Tijdens deze duiken kom je ook al genoeg mooie vissen en andere dieren tegen. De instructeur zal deze aanwijzen en met speciale handgebaren aantonen welke soort je zojuist hebt gespot. Na deze vier cursusduiken en het afleggen van het theorie-examen mag je tot 18 meter diep duiken en heb je officieel je duikbrevet binnen!

padi-open-water

eerste-keer-duiken
padi-open-water
padi-open-water

Wat kost het halen van je PADI Open Water?

Het halen van je PADI duikbrevet is een investering, maar zodra je deze hebt gehaald kun je levenslang over de hele wereld duiken. Dat is het zeker waard lijkt me! Hoeveel het kost is afhankelijk van de locatie waar je gaat duiken. Ik heb bij Toucan Diving mijn PADI Open Water gehaald en dit kost $475. Gemiddeld zal de prijs voor het halen van je duikbrevet op Bonaire liggen tussen de $400 en $500.

eerste-keer-duiken

PADI Open Water in het buitenland halen: waar moet je op letten?

Het halen van je duikbrevet in het buitenland is vaak goedkoper dan in Nederland. Plus, op een tropische plek is natuurlijk veel meer te zien dan in de Noordzee en is het tien keer zo leuk. Wanneer je je PADI Open Water in het buitenland wilt gaan halen, moet je op een aantal dingen letten. Of dit nou in Bonaire is of ergens anders op de wereld. Het is belangrijk om een goede duikschool te kiezen. Doe research naar de duikschool online, lees reviews en vraag vooral naar ervaringen van andere reizigers voordat je een besluit neemt. Zodra je op locatie bent, is het ook goed om te checken of de duikuitrusting van de duikschool er nog goed uitziet. Zie je geen scheuren, is het niet versleten? Maak een goede keuze en kies niet alleen voor een duikschool omdat deze het goedkoopst is. Het behalen van je duikbrevet kost nu eenmaal geld, maar je wilt het ook vooral op een veilige manier doen waar jij je comfortabel bij voelt.

eerste-keer-duiken

Je hebt je PADI duikbrevet gehaald! en nu?

Hoe tof! Je hebt het gewoon gedaan en nu heb je je PADI Open Water duikbrevet binnen. Je krijgt een digitaal duikpasje, wanneer je tijdens je volgende vakantie gaat duiken kun je dit pasje laten zien zodat de duikschool weet dat je je duikbrevet hebt. Met je PADI kun je overal ter wereld duiken. Om geen kennis kwijt te raken, wordt altijd aangeraden om in ieder geval elke zes maanden te duiken. Is het alweer langer dan zes maanden geleden, dan kun je eerst een korte opfriscursus doen zodat je weer precies weet hoe het moet. Heb je de smaak te pakken en wil je graag meer gaan duiken? Dan kun je ook vervolgcursussen volgen zoals de Rescue Diver of de Advanced Open Water waarbij je tot 30 meter duikt.

padi-open-water

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *