0
Kiki Multem
2 februari 2024

Tips en info voor een auto huren in Canada

Een vakantie in Canada is niet compleet zonder een roadtrip. Rijd met je huurauto langs imposante bergen, helderblauwe meren en indrukwekkende watervallen.

Met een beetje geluk kom je onderweg ook wildlife tegen zoals beren, herten of elanden. In deze blog geef ik je alle tips en info om een auto te huren in Canada en deel ik mijn eigen ervaring met je.

Auto of camper huren in Canada?

Wanneer je op vakantie gaat naar Canada en (een deel van) het land gaat ontdekken, dan heb je zeker een auto of camper nodig om de afstanden te overbruggen. Maar wat is nu het handigste? In de zomer kan een camper erg leuk zijn. Het is ‘s nachts niet te koud en je kunt midden in de nationale parken overnachten. Toch moet je er ook rekening mee houden dat een camper een stuk groter is en daardoor wat minder praktisch is dan een huurauto. Wil je een aantal steden gaan bezoeken, dan is rijden door de drukke stad met een huurauto eenvoudiger en relaxter. Ook vind je met je huurauto makkelijker en sneller een parkeerplek. Zeker bij toeristische trekpleisters zoals Lake Louise kan het vinden van een parkeerplek een uitdaging zijn. In de winter raad ik sowieso aan om een auto te huren in plaats van een camper. De combinatie van rijden door het fantastische sneeuwlandschap (met uiteraard goede winterbanden) en overnachten in knusse houten huisjes met open haard vond ik een waanzinnige ervaring!

auto-huren-canada

Is autorijden veilig in Canada?

Autorijden in Canada is absoluut veilig. Bijna iedereen in Canada heeft een grote auto zoals een SUV of pickup. De wegen zijn hier ook op ingericht en zijn een stuk breder vergeleken met Nederland. De wegen zijn bovendien erg goed onderhouden en, mocht je in de winter in Canada zijn, ze worden ook regelmatig sneeuwvrij gemaakt. Buiten de steden zul je weinig tegenliggers tegenkomen en heb je de tijd en ruimte om rustig te rijden en het uitzicht te bewonderen. Uiteraard moet je ook je ogen op de weg houden want het kan zomaar voorkomen dat er een hert, beer of eland plotseling wil oversteken. Vooral wanneer je midden in de natuur rijdt, verder van de bewoonde wereld, kan dit nog weleens gebeuren dus let hier goed op.

huurauto-canada-tips

Verkeersregels in Canada

In Canada rijden ze gewoon aan de rechterkant van de weg. De meeste verkeersregels komen overeen met die in Nederland, maar er zijn een paar uitzonderingen. Zo hebben ze op de snelweg het principe ‘stay in your lane’. Dit betekent dat je bij voorkeur op dezelfde rijstrook blijft rijden totdat je de afslag neemt. Als je links rijdt, dan kan het dus voorkomen dat iemand je rechts inhaalt, kijk hier niet van op. Een ander verschil met Nederland is dat degene die als eerste op een kruispunt aankomt voorrang heeft. Ook als diegene van links aankomt. Houd hier dus rekening mee. Tot slot mag je bij de meeste stoplichten direct rechts afslaan, ook als het rood licht is. Let uiteraard goed op dat de weg vrij is.

canada-huurauto

Welke huurauto heb je nodig in Canada?

Elk type huurauto is geschikt om mee rond te rijden in Canada. Je gaat onderweg veel grote auto’s tegenkomen, maar ook met een kleine auto kun je prima rondrijden. De afstanden tussen bezienswaardigheden zijn groot en je zult aardig wat tijd in de auto spenderen. Ik raad daarom wel aan om een wat comfortabele auto te nemen, waar ook genoeg ruimte is voor je bagage. In Canada rijdt bijna iedereen met een automaat en je zult zien dat de meeste verhuurbedrijven ook veel huurauto’s met automaat aanbieden. Ga je in de wintermaanden naar Canada? Dan zijn de verhuurbedrijven verplicht om een auto met goede winterbanden te leveren.

huurauto-banff-tips

Vanaf welke leeftijd kun je een auto huren in Canada?

Als je een auto wilt huren in Canada dan moet je minimaal 21 jaar oud zijn. Ook moet je minimaal 1 jaar in bezit zijn van een geldig rijbewijs. Daarnaast betaal je vaak een extra toeslag wanneer je jonger dan 25 jaar bent. Dit is de ‘jonge bestuurderstoeslag’ die de verhuurmaatschappijen in rekening brengen. Per maatschappij verschilt de hoogte van deze toeslag. In de voorwaarden kun je dit altijd teruglezen.

➸ Wintersport in Mt. Norquay, Canada. Alle tips en info!

auto-huren-canada

Wat kost een auto huren in Canada?

Het hangt af van het type auto en reisperiode hoeveel een huurauto in Canada kost. In het laagseizoen heb je al een huurauto vanaf €80 per dag inclusief verzekering. In het hoogseizoen beginnen de prijzen vanaf €100 per dag inclusief verzekering. Hoe groter en luxer de auto, hoe hoger het prijskaartje zal zijn. Daarnaast kunnen er ook nog extra kosten zijn zoals een tweede bestuurder of een one way fee wanneer je de huurauto op een andere locatie wilt inleveren. Het is altijd aan te raden om zo vroeg mogelijk te boeken, dan zijn vaak de prijzen voor huurauto’s gunstiger dan wanneer je last minute boekt. Bij de meeste verhuurbedrijven heb je de optie om kosteloos te annuleren of wijzigen, mochten je reisplannen plotseling veranderen.

auto-huren-canada

Waar kan je het beste een auto huren in Canada?

In Canada heb je de keuze uit vele verhuurmaatschappijen, zowel lokale als internationale bedrijven. Ik raad je aan om van tevoren je huurauto al te reserveren, vooral wanneer je in het hoogseizoen gaat. De huurauto’s zullen snel uitverkocht zijn en als je online reserveert dan heb je nog genoeg keus én weet je zeker dat er een huurauto voor je beschikbaar is zodra je geland bent.

Ik boek vaak mijn huurauto bij Sunny Cars. Sunny Cars is een Nederlands verhuurbedrijf en dat is juist zo fijn. Alle communicatie per mail en telefoon gaat gewoon in het Nederlands! Zo weet je precies waar je aan toe bent en is het bedrijf altijd voor je beschikbaar met Nederlandstalige ondersteuning. Met het noodnummer kun je zelfs dag en nacht bij hen terecht. Bij Sunny Cars reserveer je altijd een huurauto met een all inclusive verzekering. Alles zit bij de prijs inbegrepen, zelfs de dekking van glas, banden, bodem en dakschade. Bovendien krijg je je eigen risico altijd terugbetaald, mocht je schade hebben aan je huurauto.

➸ Bekijk hier huurauto’s via Sunny Cars

auto-huren-in-canada

Auto huren in Canada zonder creditcard

Wil je een auto huren in Canada zonder creditcard, dan zul je online goed research moeten doen. Bij de meeste verhuurmaatschappijen heb je namelijk wel een creditcard nodig die op naam van de hoofdbestuurder staat voor de borg. Heb je geen creditcard in bezit, dan is het aanbod wat kleiner maar zeker niet onmogelijk. Ik raad je aan om te kijken naar de huurauto’s van Sunny Cars. Hier heb je de optie om de borg contant te betalen of om zelfs geen borg te betalen met de ‘Geen Waarborg-service’. De huurprijs per dag ligt dan wel iets hoger, maar je hebt er geen creditcard voor nodig.

canada-auto-huren

Auto huren in Canada vanaf het vliegveld

Het is in Canada heel gemakkelijk om je huurauto direct op te halen bij het vliegveld. In de aankomsthal vind je de kantoren van de verhuurbedrijven waar je de sleutels kunt ophalen. Zodra iedereen geland is, kan het al snel druk worden bij de balies. Bij Sunny Cars heb je een optie om de wachtrij over te slaan zodat je direct de huurauto kunt ophalen. Dit kun je online bij je reservering aangeven. Vaak is dit kosteloos of je betaalt slechts een klein bedrag hiervoor, maar het kan je behoorlijk wat tijd besparen.

Je kunt ook je huurauto in de stad ophalen, de meeste verhuurbedrijven hebben ook een ophaallocatie in of vlakbij het centrum. Dit is ideaal wanneer je de eerste paar dagen de stad wilt verkennen en de huurauto nog niet echt nodig hebt. Het kan je flink wat geld schelen op de autohuur en (dure) parkeerkosten in de stad!

canada-huurauto

Extra tips voor een auto huren in Canada

Internationaal rijbewijs nodig?

Om een auto te huren in Canada is je Nederlandse rijbewijs in principe voldoende. Sommige verhuurders kunnen echter wel om een internationaal rijbewijs vragen. Dit kan bij een ANWB-winkel en kost je slechts een paar euro. Wij hadden het in ieder geval niet nodig.

Offline navigatie

Het is niet nodig om extra kosten te maken voor een navigatiesysteem in je huurauto. Met je telefoon kun je uitstekend navigeren in Canada en vele auto’s zijn voorzien van CarPlay. Wel is het aan te raden om de kaart van Canada (of een gedeelte ervan) vooraf te downloaden zodat je ook offline kunt navigeren wanneer je even geen bereik of internet hebt. Via Google Maps of Maps.me kun je de kaart van Canada downloaden. Maps.me is ook erg handig met wandelroutes voor wanneer je wilt gaan hiken in Canada.

Met de huurauto naar Amerika

Zit je dicht bij Amerika en wil je een uitstapje maken over de grens met je huurauto? Dit is meestal geen probleem voor de meeste verhuurbedrijven. Hier zitten vaak ook geen extra kosten aan verbonden, maar meldt het wel bij het ophalen van je huurauto dat je dit van plan bent.

canada-camper-huren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *