0
Kiki Multem
2 juni 2024

Tips en info voor een auto huren in Costa Rica

Een auto huren in Costa Rica geeft je vele voordelen. Je hoeft geen rekening te houden met de bustijden, je kunt op plekken komen waar geen openbaar vervoer is en je kunt overal stoppen waar je wilt.

Daarom raad ik iedereen aan om met een huurauto Costa Rica te verkennen want je gaat dan een prachtige roadtrip tegemoet! In dit artikel geef ik je alle tips en info over het huren van een auto in Costa Rica.

Is autorijden veilig in Costa Rica?

Autorijden in Costa Rica met een huurauto is goed te doen. In de meeste gebieden zijn de wegen over het algemeen goed. Je kunt prima over de snelwegen en de meeste verharde wegen rijden zonder problemen. Op de onverharde wegen (voornamelijk in het binnenland) moet je wat voorzichtiger zijn. Afhankelijk van je reisperiode kunnen deze wegen erg veel gaten, plassen en modderpoelen hebben. Soms zul je zelfs een rivier moeten doorkruisen wanneer je in het regenseizoen in Costa Rica bent.

Tijdens het autorijden in Costa Rica moet je ook altijd goed opletten voor overstekende dieren op de weg. Vooral leguanen en slangen zul je vaak tegen komen. Verder is het qua veiligheid goed te doen. Er is weinig verkeer buiten de steden en iedereen rijdt op zijn gemak. De verkeersregels zijn nagenoeg hetzelfde als in Nederland en ook in Costa Rica rijden ze aan de rechterkant van de weg. Wel is het niet aan te raden om in het donker te rijden. Er is nagenoeg geen straatverlichting en je ziet de kuilen en dieren minder goed in het donker.

auto-huren-costa-rica

Welke huurauto heb je nodig in Costa Rica?

De wegen in het binnenland van Costa Rica zijn niet heel goed onderhouden, vooral onverharde wegen kunnen veel (diepe) plassen en kuilen hebben. Ik raad daarom wel aan om een wat hogere auto te huren, zoals een SUV of Jeep. Met een SUV zit je wat hoger, de banden zijn beter en je raakt minder snel de bodem van de auto bij gaten en kuilen.

Je kunt ook voor een 4×4 huurauto gaan. Met een 4×4 huurauto heb je beter grip op de weg, wanneer je in het regenseizoen in Costa Rica bent is dit wel echt fijn. Je kunt dan zonder problemen rijden door hevige regenbuien en diepe plassen. Vooral wanneer je naar afgelegen plekken gaat zoals Monteverde, Drake Bay en Santa Teresa is een 4×4 huurauto aan te raden.

Auto huren met daktent in Costa Rica

Wil je echt voor het avontuur gaan, dan kun je ook een 4×4 auto huren met daktent in Costa Rica. In Costa Rica is wildkamperen overal toegestaan, behalve in de nationale parken. Met een daktent kun je dus op de meeste mooie plekjes slapen, soms wel letterlijk op het strand! Niets overtreft het gevoel van wakker worden met uitzicht op de zee, een frisse duik in de oceaan en het geluid van wildlife achter je. Organisaties zoals Nomad America en Campers South America kunnen je hierbij helpen. Via hen huur je een 4×4 auto met daktent waarbij alles inbegrepen zit wat je nodig hebt, van EHBO-kit tot aan een buitendouche.

auto-huren-costa-rica

Vanaf welke leeftijd kun je een auto huren in Costa Rica?

Elk verhuurbedrijf heeft zijn eigen eisen en voorwaarden, waardoor het per bedrijf verschilt vanaf welke leeftijd je een auto kunt huren in Costa Rica. Zo kun je bij sommige maatschappijen al met 18 jaar een auto huren, maar moet je wel minimaal 1 (en soms 2) jaar in bezit zijn van een geldig rijbewijs. Vaak is de minimumleeftijd wel 21 jaar in Costa Rica. Je betaalt daarnaast onder de 25 jaar meestal een extra toeslag voor het huren van een auto, de zogenaamde ‘jonge-bestuurderstoeslag’. Bestudeer goed de voorwaarden van het verhuurbedrijf waar je je auto wilt huren in Costa Rica, hier kun je duidelijk alles teruglezen.

Wat kost een auto huren in Costa Rica?

De kosten voor een auto huren in Costa Rica zijn afhankelijk van het type auto, het seizoen waarin je boekt en hoe vroeg je boekt. Over het algemeen geldt: hoe eerder je boekt, hoe voordeliger de prijs. In het laagseizoen beginnen de prijzen voor een gewone auto vanaf €35 per dag. Voor een SUV beginnen de prijzen vanaf €80 en voor een 4×4 auto is dit €100 per dag. In het hoogseizoen zijn de prijzen een stuk hoger. Een normale huurauto kost je gemiddeld €50 per dag, een SUV €100 en een 4×4 auto €150. Het kan dus zeker lonen om in het laagseizoen te gaan, waardoor je een stuk minder betaalt voor je huurauto. Het laagseizoen is ook wel het regenseizoen, dus houd hier rekening mee.

huurauto-costa-rica

Waar kan je het beste een auto huren in Costa Rica?

In Costa Rica kun je een auto huren bij de bekende internationale verhuurbedrijven of bij lokale aanbieders. Lees je goed in en vergelijk de aanbieders met elkaar om zo de beste huurauto voor jou te vinden. Het is aan te raden om van tevoren je huurauto te regelen, vooral in het hoogseizoen. Niet alleen is dit vaak goedkoper, maar je weet zo ook zeker dat er een huurauto voor je beschikbaar is bij aankomst. Onderstaande maatschappijen zijn aanraders om je huurauto bij te reserveren.

Sunny Cars

Sunny Cars is een Nederlands verhuurbedrijf en dat is fijn als je aan de andere kant van de wereld zit: alle communicatie gaat in het Nederlands. Je vragen worden door Sunny Cars vlot beantwoord en problemen worden altijd goed opgelost. Sunny Cars is zelfs dag en nacht bereikbaar met het noodnummer.

  • All-in autohuurformule; Heldere en transparante all-inclusive prijs
  • Alle verzekeringen inbegrepen; Zelfs dekking van glas-banden-bodem-dak schade
  • Terugbetaling eigen risico bij schade; Dus geen extra verzekering ter plaatse afsluiten
  • Nederlandstalige support; Uitgebreide service voor, tijdens en na je vakantie

➸ Bekijk hier huurauto’s via Sunny Cars

EasyTerra

EasyTerra is een onafhankelijk prijsvergelijker waar je de prijzen van auto’s van de bekende verhuurbedrijven met elkaar kunt vergelijken en direct een huurauto kunt reserveren. Via EasyTerra boek je ook je huurauto en zij staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden.

  • Gratis annuleren tot 48 uur voor aanvang van de boekingsperiode
  • Laagsteprijsgarantie
  • Betere prijs gevonden? Zij zorgen voor een nog betere aanbieding

➸ Bekijk hier huurauto’s via EasyTerra

TUI Cars

TUI Cars werkt samen met lokale verhuurbedrijven op bestemming. Zij zijn de tussenpartij bij wie je jouw huurauto boekt en ze helpen je ook met alle vragen rondom je huurauto. Als je via TUI Cars je auto reserveert, dan heb je altijd kosteloos een tweede bestuurder en een allriskverzekering voor je huurauto.

  • Tot 24 uur voor aanvang gratis annuleren
  • Huurprijs inclusief allriskverzekering én extra bestuurder

➸ Bekijk hier huurauto’s via TUI Cars

huurauto-costa-rica

Auto huren in Costa Rica zonder creditcard

Het is helaas niet mogelijk om in Costa Rica een auto te huren zonder creditcard. In Costa Rica is het verplicht om een creditcard te hebben voor het huren van de auto. Deze creditcard moet ook op naam staan van de hoofdbestuurder, anders krijg je de auto niet mee.

Auto huren vanaf het vliegveld

Met een huurauto kom je op de beste plekken van Costa Rica en je kunt overal stoppen waar je wilt. Ga je voor je hele vakantie een huurauto gebruiken, dan is het wel zo makkelijk om deze direct op te halen bij het vliegveld van San José zodra je landt. Dit kun je regelen bij de meeste verhuurmaatschappijen. Zodra je de aankomsthal binnenloopt, vind je de kantoren van de verhuurbedrijven waar je je huurauto kunt ophalen. Heb je al gereserveerd, dan hoef je alleen je gegevens te laten zien. Vergeet je rijbewijs en creditcard op naam van de bestuurder niet mee te nemen! Het is ook mogelijk om last-minute een auto te huren op het vliegveld, maar je hebt dan wel minder keus uit verschillende auto’s.

Kortingscode voor uw huurauto

Extra tips voor een auto huren in Costa Rica

Internationaal rijbewijs

Voor Costa Rica is een internationaal rijbewijs niet verplicht. Je Nederlandse rijbewijs is voldoende. Zorg er uiteraard wel voor dat het rijbewijs nog geldig is op het moment dat je in Costa Rica aankomt.

➸ Combineer je reis door Costa Rica met deze reisroute door Panama: in 3 weken de perfecte rondreis

Offline navigatie

Het is niet nodig om een extra navigatiesysteem te huren voor je huurauto. Met je telefoon gaat het navigeren heel goed. Wel is het aan te raden om de kaart van Costa Rica van tevoren te downloaden zodat je ook offline kunt navigeren. Je zult misschien door gebieden rijden waar het bereik niet altijd even goed is. Je kunt de kaart van Costa Rica downloaden via Google Maps of Maps.me

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *