0
Kiki Multem
25 november 2022

10 x kerstshoppen in Europa, de leukste steden

Elk jaar vertellen we onszelf dat we dit jaar eerder beginnen met onze kerstinkopen en elk jaar lopen we op het laatste moment nog rond om cadeautjes te scoren. Maar dit jaar zal het anders zijn!

kerstshoppen-europa

Ik deel namelijk de leukste steden in Europa met je, waar je tijdens een dagje of weekendje kunt kerstshoppen en al helemaal in de kerststemming kunt komen.

Kerstshoppen met de locals in Wenen, Oostenrijk

De klassieke kerstmarkt in Wenen is die voor het Rathaus (stadhuis). Hier komen toeristen en Weense inwoners elk jaar samen om in de kerstsfeer te komen. Veel stands bieden punch, hete kastanjes, snoepjes en creatieve geschenken aan. Maar deze markt heeft nog veel meer te bieden dan alleen gift shopping of lekkernijen. In het Stadhuispark is bijvoorbeeld een schaatsbaan.

Nog een charmante kerstmarkt die erg populair is bij de locals, bevindt zich tussen het Museumkwartier en de Mariahilfer Straße. De kerstmarkt loopt door smalle en romantische straatjes, die nu deel uitmaken van het stadscentrum. De markt hier kan erg druk zijn, maar neemt de charme van de markt niet weg. Wenen is absoluut één van de leukste steden om te kerstshoppen in Europa.

kerstshoppen-europa

De magische nachtelijke lichtshow in Brussel, België

De kerstmarkten in Brussel trekken elk jaar 2,5 miljoen bezoekers. Met het geluid van kerstliederen, de geuren van heerlijk eten en het glinsteren van de lichtjes maakt het Brussel de ultieme kerststad van België.

De kraampjes beginnen op de Grote Markt en slingeren meer dan anderhalve kilometer door de straten van Brussel. De nachtelijke lichtshow op de Grote Markt is een hoogtepunt van de kerstmarkt in Brussel, België. Deze mag je zeker niet missen tijdens een bezoek aan deze kerstmarkt. Ook Antwerpen en Brugge hebben waanzinnig leuke kerstmarkten in de winter.

kerstshoppen-europa

De mooiste kerstkoekjes eet je in Londen, Verenigd Koninkrijk

Londen staat bekend als DE kerststad van Europa. Alle winkels, straten en restaurants zijn volledig versierd en zelfs de gerechten die je hier kunt krijgen zijn helemaal in kerststijl. Zo mag je de kerstkoekjes van Peggy Porschen niet missen. Ook heeft Londen diverse kerstmarkten waaronder Winter Wonderland.

Winter Wonderland in Hyde Park is de grootste en beroemdste van alle kerstmarkten in Londen. Winter Wonderland, oorspronkelijk geopend in 2006 heeft de grootste buitenijsbaan van het Verenigd Koninkrijk, een gigantisch reuzenrad, verschillende eetstalletjes en nog veel meer wat deze kerstmarkt tot een waar spektakel maakt.

kerststeden-europa

Vliegende kerstbomen in Parijs, Frankrijk

In Parijs is de meest populaire kerstverlichting die op de Champs Elysées. De lange bekende winkelstraat is versierd met duizenden lichtjes. Maar ook in de zijstraten en de grote warenhuizen zoals Galeries Lafayette hebben de meest uitgebreide kerstversieringen en de mooiste etalages.

In Galeries Lafayette hangt ieder jaar een metershoge kerstboom aan het plafond welke je echt moet gaan zien als je tijdens de kerstperiode in Parijs bent. Onderweg kom je allerlei bakkerijtjes tegen die de lekkerste lekkernijen verkopen en zodra het donker is gaat de Eiffeltoren om het uur knipperen met fonkelende lichtjes.
kerst-europa

Terug naar de middeleeuwen in Tallinn, Estland

De middeleeuwse oude binnenstad van Tallinn, Estland krijgt een magische sfeer in de winter. Er is zelfs een grote kans op verse poedersneeuw. De kerstmarkt op het stadhuisplein is de bekendste kerstmarkt in de stad. Deze sprookjesachtige markt werd zelfs verkozen tot ‘Beste in Europa in 2019’. Tallinn organiseert veel verschillende kerstmarkten in de stad, waarvan vele een goed doel ondersteunen. Zo kun je met een gerust hart kerstshoppen.

kerstshoppen-europa

Delicatessen proeven in Praag, Tsjechië

Praag is natuurlijk een prachtige stad die je relatief goedkoop kunnen bezoeken. De kerstmarkten op het Oude Stadsplein, Wenceslavplein en bij de Praagse Burcht blijven tot 6 januari staan. Hierdoor kun je ook op oudjaarsdag nog genieten van de magische sfeer van de kerstmarkten in Praag.

Struin langs de vele kraampjes en bewonder de mooie handgemaakte kerstdecoratie zoals bijvoorbeeld de handbeschilderde kerstballen. Op de kerstmarkt in Praag vind je ook velelokale delicatessen. Probeer de peperkoek (pernik), glühwein (svarene vino), hete punch (punč), gepofte kastanjes (kaštany), een gebakken worstje met mosterd en mierikswortel (klobása s křenem a hořčicí) en sluit af met een glaasje grog, rum gemengd met heet water.

kerststeden-europa

Op bezoek bij de “echte” kerstman in Rovaniemi, Finland

Bij kerstshoppen in Europa denk je misschien niet direct aan Scandinavië. Rovaniemi is één van de grootste steden in Finland en op nog geen 5 minuten rijden vanaf Rovaniemi Airport ligt Santa Claus Village. Dit magische kerstdorp is 365 dagen per jaar geopend en bestaat uit verschillende boetiekjes waar de kerstman zijn cadeautjes uitzoekt, diverse restaurants en je kunt de Kerstman elke dag zelf ontmoeten op zijn kantoor. Voor het kantoor van de kerstman loopt een witte lijn op straat, de poolcirkel! Je kunt in Santa Claus Village de magische poolcirkel te voet oversteken.

Geen oorspronkelijke kerstmarkt maar de winkels van Santa Claus Village in Rovaniemi, Finland zijn elke dag geopend. Je vindt hier diverse boetiekjes met lokale ambachten, betaalbare cadeautjes, Finse designproducten en heel veel kerstartikelen. Mocht je ooit landen op de luchthaven van Rovaniemi of hier langskomen tijdens je rondreis door Finland, breng dan zeker een bezoek aan de kerstman in Santa Claus Village. Deze magische ervaring wil je niet missen!

kerstman-eeropa

Decoratie spotten in Edinburgh, Schotland

Kerstmarkten zijn een grote trekpleister in Edinburgh. Dwaal door een winterwonderland terwijl het stadscentrum bezaaid is met 100 kraampjes. Ook populair zijn de glinsterende kransen en decoraties van de Dome. Deze hangen er al vanaf eind oktober. The Dome ligt in het hart van de nieuwe stad van Edinburgh en is ideaal voor drankjes na de kerstmarkt, een romantisch diner of gewoon om te genieten van de feestelijke omgeving.

kerstinkopen-eeropa

De officiële Europese Kerststad vind je in Nederland

Geen kerstshoppen in Europa maar kerstshoppen in eigen land! De bekendste kerstmarkt vind plaats in de grotten van Valkenburg. Dit is een van de meest unieke kerstmarkten van Nederland. Deze ondergrondse kerstmarkt is de thuisbasis van de grootste, oudste en meest populaire ondergrondse kerstmarkt in Europa. In 2018 werd Valkenburg uitgeroepen tot de “Europese Kerststad van het jaar”.

Ook Amsterdam heeft meerdere kerstmarkten. De meest bekende Amsterdamse kerstmarkt is op het Museumplein, waar feestvierders kunnen genieten van een warm drankje, een paar kraampjes en schaatsen op de schaatsbaan met uitzicht op het Museumplein. Niet gerelateerd aan Kerstmis, kun je genieten van de stad die ‘s nachts helemaal verlicht is voor het Amsterdam Light Festival.
kerstshoppen-nederland

Glühwein drinken in Düsseldorf, Duitsland

Düsseldorf staat bij vele op nummer 1 om te kerstshoppen in Europa. Düsseldorf ziet er met kerst als volgt uit: gezellige themamarkten verspreid door de straten van deze Duitse stad, compleet versierd met fonkelende lichtjes, een grote ijsbaan en een gigantisch reuzenrad. Reuzenraden hebben voor mij altijd iets magisch.

Maar wat deze markten echt onderscheidt, is dat Düsseldorf in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen ligt. Düsseldorf is omringt met verschillende andere grote steden zoals Essen, Dortmund, Duisburg. Deze steden hebben ook geweldige kerstmarkten en zijn gemakkelijk te combineren. Wat nog mooier is voor alle kerstliefhebbers, is dat de kerstmarkten hier eerder opengaan dan in de meeste andere delen van Duitsland. Waaronder die in Duisburg, de langstlopende markt van het land, die opent half november.

kerstshoppen-duitsland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *