0
Jasper Erdman
16 december 2023

Doen in Bukit Lawang: orang-oetans spotten & jungle trekking

De Bukit Lawang jungle trekking is er één voor op de bucketlist. Ga samen met een gids de jungle van Indonesië in want Bukit Lawang is één van de beste plekken om de Sumatraanse orang-oetan in het wild te zien.

Het kleine dorpje Bukit Lawang is de startlocatie voor je jungle trekking door Bukit Lawang en ligt aan de rand van het Gunung Leuser National Park. Dit is een van de grootste en belangrijkste nationale parken in Indonesië en omvat ongeveer 7.927 vierkante kilometer. In dit grote regenwoud kun je allerlei soorten dieren spotten, waaronder zeldzame vogels en hagedissen, tijgers, orang-oetans en andere apen.

Ga je mee op een jungle trekking dan zul je gegarandeerd Sumatraanse orang-oetans en andere dieren in het wild zien. Tijdens mijn 4-daagse jungle trekking door Bukit Lawang heb ik namelijk meer dan 20 orang-oetans en andere apen gezien. Maar hoe kom je in Bukit Lawang, wat kun je er doen, waar kun je het beste verblijven en wat kost een jungle trekking door Bukit Lawang. Ik vertel je alles!

Hoe kom je in Bukit Lawang?

Bukit Lawang ligt in Noord-Sumatra, Indonesië en is relatief makkelijk te bereiken. Er is geen luchthaven in Bukit Lawang, dus de dichtstbijzijnde internationale luchthaven ligt in de stad Medan. Op de luchthaven van Medan landen dagelijks vluchten vanuit plaatsen als Bangkok, Singapore, Kuala Lumpur en Jakarta. Bukit Lawang ligt op ongeveer 3 uur rijden vanaf Medan, afhankelijk van het verkeer.

bukit-lawang-jungle-trekking

Waar te verblijven in Bukit Lawang

Bukit Lawang is een gezellig stadje aan de rivier met veel budgetvriendelijke hotels. Zo kun je verblijven bij Green Travelodge wat beoordeeld is als beste hotel van de stad. Green Travelodge heeft super toffe, houten lodges in de stijl van een boomhut.

Of slaap aan de rand van de jungle bij Garden Inn. Iedere ochtend zodra je je ogen opent wordt je omgeven door een oase van groen. Zelf verbleef ik in Rainforest Guesthouse Bukit Lawang, wat een heerlijke plek is om voor en na de jungle trekking tot rust te komen. Hotel Orangutan is ook een aanrader om te verblijven! De meeste accommodaties hebben beperkte WiFi in de lobby, of helemaal geen WiFi. Ook zijn er veel brutale apen die het centrum van Bukit Lawang bezoeken. Vergeet daarom niet om de ramen van je hotelkamer goed dicht te doen.

➸ Bekijk hier alle accommodaties in Bukit Lawang

bukit-lawang-jungle-trekking

Bekijk prijzen & beschikbaarheid

overnachten-bukit-lawang

Green Travelodge

overnachten-bukit-lawang

Garden Inn

overnachten-bukit-lawang

Rainforest Guesthouse

overnachten-bukit-lawang

Hotel Orangutan

Wat kost een Bukit Lawang jungletrekking

De meeste toeristen die de Sumatraanse orang-oetan willen zien, kiezen voor een 1-daagse trekking of tweedaagse trekking. Voor een 1-daagse trekking betaal je gemiddeld 55 euro per persoon en voor een tweedaagse trekking ongeveer 95 euro per persoon. De prijzen van alle aanbieders liggen dicht bij elkaar, dus kies een gids waar jij je prettig bij voelt. Wel raden we je aan om bij jouw accommodatie de trekking te boeken of van te voren online. Boek geen trekking bij een eventuele voorbijganger met mooie praatjes.

➸ Boek hier jouw trekking online

Je kunt maximaal een jungletrekking van 7 dagen maken. Hoe langer je gaat, hoe dieper je de jungle in kunt gaan en hoe meer je kan ontdekken.

TIP: De dichtstbijzijnde pinautomaat ligt op ongeveer 10 kilometer afstand van het centrum van Bukit Lawang. Zorg er dus voor dat je voldoende contant geld meeneemt.

bukit-lawang

Jungle regels

De jungle van Bukit Lawang maakt deel uit van het Gunung Leuser National Park. In dit park leven een aantal bedreigde diersoorten en mede daardoor heeft het park een aantal regels opgesteld.

  • Ga het park niet in zonder gids. Als je een trektocht boekt dan heb je altijd twee gidsen bij je die zorgen voor jouw veiligheid en leuke informatie vertellen over de natuur.
  • Houdt ongeveer 10 meter afstand van de wilde dieren en kom niet dichterbij! Deze regel geldt niet voor de dieren zelf. Soms zijn ze nieuwsgierig en komen ze dichterbij om even een kijkje te nemen. Beweeg je dan zo rustig mogelijk.
  • Voer geen wilde dieren. Ze kunnen afhankelijk worden of ziektes van ons oplopen.
  • Laat geen afval achter in het Nationaal Park.
bukit-lawang-jungle
bukit-lawang-jungle-trekking
Polaroid bg

Orang-oetans spotten & jungle trekking

Hoe moeilijk is een jungle trekking? Om je maar meteen gerust te stellen, het valt mee! Wel is het handig om een goede conditie te hebben. De grond kan soms modderig zijn en er zijn een aantal steile heuvels, die je flink in de kuiten kunt voelen. De trekking is goed te doen als je redelijk sportief bent aangelegd. Heb je een slechte conditie dan raad ik je niet aan om een meerdaagse trektocht te maken. In één dag kun je al genoeg zien!

Orang-oetans spotten

De belangrijkste bezienswaardigheid van Bukit Lawang zijn natuurlijk de Sumatraanse orang-oetans! Er zijn maar heel weinig plekken op de wereld waar je deze prachtige dieren in het wild kunt zien. Orang-oetans leven namelijk alleen in Indonesië en Maleisië op de eilanden Sumatra en Borneo. Bukit Lawang is een van de beste plekken om Sumatraanse orang-oetans in het wild te spotten.

Helaas wordt de Sumatraanse orang-oetan ernstig bedreigd en leven er nog minder dan 15.000 in het wild. Dit komt omdat hun leefgebieden op grote schaal worden vernietigd om plaats te maken voor palmolie plantages. Daarom is het zo belangrijk om alle jungle regels goed na te leven!

bukit-lawang-orang-oetan

Kamperen in de jungle van Bukit Lawang

De kampen waar je overnacht zijn heel eenvoudig en bestaan uit een kleine 2-persoonstent en een grotere overdekte bamboehut waar de gidsen en koks verblijven. Zodra je bij je kamp aankomt is er een mogelijkheid om jezelf even op te frissen in de rivier die langs het kamp stroomt. Dit is heerlijk na een bezweette trektocht.

Tijdens een trektocht van 1 dag kun je er voor kiezen om de volgende ochtend terug naar de stad te lopen of te raften op een rubberband. Heb je voor een meerdaagse trektocht gekozen dan vervolg je deze vanaf het kamp. Tip: ga raften! Zo krijg je de jungle vanuit een heel ander perspectief te zien.

Bij de 1-daagse jungletochten zit vaak een lunch inbegrepen en bij de tweedaagse tochten zit er er ook een diner en ontbijt bij. De maaltijden tijdens mijn trektocht bestonden uit gebakken rijst, eieren, crackers en fruit. Ook kan er rekening gehouden worden met bepaalde eetwensen zoals vegetarisch. Geef dit wel van te voren aan!

Na de trektocht is het heerlijk om nog één a twee nachten in Bukit Lawang te verblijven om bij te komen van je avontuur.

bukit-lawang-jungle-trekking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *