0
Kiki Multem
26 augustus 2020

Eerste keer paragliden: wat moet je van te voren weten!

Paragliden is een toffe, avontuurlijke sport vanuit de lucht waarbij je je echt even zo vrij als een vogel voelt.

eerste-keer-paragliden

Op reis is paragliden een geweldige manier om nieuwe bestemmingen te zien vanuit perspectieven die de meeste mensen niet zullen zien. Zin in adrenaline of stond paragliden altijd al op jouw bucket list? Ik deel alle tips en informatie voor jouw eerste keer paragliden!

De eerste keer paragliden

Uiteraard kun je als onervaren paraglider niet zomaar een berg afrennen en gaan. Je gaat in dit geval altijd mee met een tandem-paraglide. Samen met een ervaren instructeur maak je een vlucht vanaf een grotere hoogte naar een lagere landingsplaats.

Paragliden is een sport die sterk afhankelijk is van weers- en windomstandigheden, omdat regen, sneeuw en dikke wolken van invloed kunnen zijn op het al dan niet veilig vliegen. Tandem-paraglidevluchten kunnen in zomer en winter worden gemaakt, maar in de winter zijn de vluchten vaak korter. Ook zit er natuurlijk verschil in de take-off, in de winter kan dit op schoenen of ski’s en in de zomer kan dit alleen op schoenen.

eerste-keer-paragliden

Wie kan allemaal paragliden?

Tandem-paragliding kan worden gedaan door iedereen ouder dan 4 jaar. Let er wel op dat je een gedeelte moet kunnen rennen of skiën om de start van de vlucht te maken. Kinderen hebben hiervoor wel toestemming van ouder of voogd nodig omdat paragliden onder extreme sporten valt en vaak niet gedekt wordt door de verzekering.
tips-voor-paragliden

Waar kun je allemaal paragliden?

Paragliden is op vele bestemmingen mogelijk zolang er hoogte verschil is. Ik heb zelf aan paragliden gedaan in Val di Fassa, Dolomieten en in La Clusaz, Franse Alpen. Maar ook in Turkije en Annecy kan je waanzinnige paragliden met uitzicht op helderblauw water waardoor deze locaties direct op mijn paraglide-bucket list staat!

tandemvlucht-paragliden

tandemvlucht-paragliden

Wat trek je aan tijdens paragliden?

Tandem-paragliding is een vrij eenvoudige sport. Je neemt plaats in een stoelachtig harnas dat aan de instructeur is bevestigt. Kleed je verder zo comfortabel mogelijk (sport kleding) en vergeet geen warme kleding. Het kan boven in de lucht een stuk kouder zijn dan op de grond waardoor je waarschijnlijk de kou van de wind goed voelt. Het is belangrijk om goede schoenen te dragen die geschikt zijn voor de bergen. Een zonnebril is ook prettig omdat je door de wind vaak traanogen kan krijgen. Verder kun je geen tas of andere bagage meenemen.

eerste-keer-paragliden

Hoe lang duurt de vlucht?

Gemiddeld duurt een tandemvlucht ongeveer 10 tot 20 minuten, afhankelijk van het hoogteverschil tussen de start- en landingslocaties. Mijn vlucht in de winter duurde een kleine 10 minuten en mijn vlucht in de zomer ruim 20 minuten. Verder moet je er rekening mee houden dat er ook tijd gaat zitten in het lopen naar de startlocatie. Je neemt hiervoor vaak een gondel of lift de bergen in en loopt daarna nog een stukje te voet naar een rustige take-off locatie.

tandemvlucht-paragliden

eerste-keer-paragliden

Hoe gaat de vlucht in zijn werk?

Aangekomen bij de startlocatie, krijg je het harnas aan en wordt alles grondig gecontroleerd of je goed en veilig vast zit. Zodra jij en de instructeur er klaar voor zijn maak je een kleine run van ongeveer 5 a 15 meter, of skie je een aantal meter de berg af, tot de wind je opvangt en mee de lucht inneemt. Tijdens de vlucht kun je gewoon communiceren met de instructeur.

Wanneer het einde van de vlucht nadert moet je je benen omhoog houden en de instructeur laten landen. Dit is niet het geval als je in de winter op ski’s gaat paragliden. Dan land je samen met de instructeur op ski’s. Na een succesvolle landing mag je het harnas en de helm afdoen en dan ben je een waanzinnige ervaring rijker!

tips-voor-paragliden

eerste-keer-paragliden

tips-voor-paragliden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *