0
Kiki Multem
11 februari 2020

7 tips om betere foto’s op reis te maken

Reisfoto’s zijn belangrijke herinneringen. Uiteraard kun je deze maken met je smartphone maar na een aantal jaar zul je merken dat de kwaliteit verslechterd en je foto’s van een paar smartphones geleden niet zo mooi meer zijn. Zonde!  Ik raad daarom altijd aan om te fotograferen met een camera.

fotograferen-op-reis-tips

Foto’s maken op reis is het leukste om te doen! Reisfoto’s laten je het moment herbeleven waardoor je oneindig kunt nagenieten van de prachtige moment die je hebt meegemaakt. Het internet staat vol met prachtige foto’s van de mooiste bestemmingen maar hoe maak je zulke foto’s nou zelf?

Sta vroeg op

Licht is het belangrijkste ingrediënt voor goede foto’s en Golden Hour is hier het perfecte moment voor. Golden Hour staat voor zonsopkomst en zonsondergang. Ik raad altijd aan om te fotograferen bij zonsopkomst omdat het dan vaak rustiger is dan bij zonsondergang. Sta vroeg op om de drukte te vermijden. Wil je fotograferen op plekken met een openingstijd zorg er dan voor dat je als eerste voor de deur staat om zo veel mogelijk toeristen te ontlopen.

Neem een reisstatief mee

Tijdens foto’s maken op reis wil je niet slepen met een loodzwaar statief. Ik raad daarom altijd aan om te reizen met een lichtgewicht reisstatief, dat je volledig kunt inklappen. Deze statieven passen perfect in je bagage. Waarom een statief meenemen? Je hebt meer controle over de handmatige instellingen van je camera als je een statief gebruikt. De meest stabiele foto’s krijg je met behulp van een statief, fotograferen in het donker doe ik altijd met gebruik van een statief met een lange sluitertijd en het noorderlicht fotograferen is zelfs onmogelijk zonder statief.

tips-foots-maken-op-reis

Regel van derden

Een klassieke fotografie tip is de regel van derden. Handig is om hiervoor de raster-functie op je camera in te schakelen. Zo zie je duidelijke lijnen op je beeldscherm. Plaats je onderwerp op één van de kruispunten van het raster. Plaats het onderwerp dus niet in het midden van de foto. Je krijgt hierdoor een veel interessanter en levendiger beeld. Zoals de foto hieronder. Het onderwerp is hier het huis en staats rechts in beeld van de foto.

fotografie-tips

Scout locaties

Kijk op internet, social media of lees reisgidsen over de bestemming waar je naartoe gaat. Mijn favoriete tools voor het scouten van een locatie zijn Instagram en Google Afbeeldingen. Ik doe vooraf veel research naar toffe locaties of om te zien vanaf welke kant de zon opkomt. Welk tijdstip heeft het beste licht of hoe laat gaat een attractie open. Het is zonde van de tijd als je hier pas op bestemming achterkomt.

Experimenteer met compositie

Tijdens foto’s maken op reis begin ik altijd met een foto vanuit het standpunt waar ik sta. Daarna ga ik experimenteren met de compositie. Zak eens door je knieën of ga zelfs eens op de grond liggen voor andere compositie. Klim een stukje de berg op of ga ergens op staan om van bovenaf te fotograferen. Al deze hoeken maken de foto vaak interessanter dan gewoon vanuit je eigen standpunt. Iedereen ziet het beeld al vanaf deze hoogte met zijn eigen ogen.

fotograferen-op-reis-tips

Geduld

Fotografie vereist veel tijd en aandacht. Probeer je bewust te worden van je omgeving en neem rustig de tijd om te kijken wat je nu precies wilt vastleggen. Besteed aandacht aan details. Kijk naar wolken of naar de mensen die langslopen. Wacht rustig af tot je het shot kunt maken dat je wilt. Als je niet het geduld hebt om het moment af te wachten dan mis je misschien een fantastische foto.

Human Touch

Ik ben dol op landschapsfotografie met alleen maar eindeloze natuur maar fotografeer ook eens een persoon in deze waanzinnige omgeving. Mensen zien graag foto’s waarbij ze kunnen denken “daar wil ik ook heen”. Als er een persoon in beeld staat dan kan de kijker zich daarmee identificeren. Het toevoegen van een persoon aan foto’s helpt een verhaal te vertellen. Door het onderwerp in de verte te plaatsen, krijg je een beter idee van hoe groot de omgeving is. Daarom is het goed om mensen in grote landschappen te fotograferen om een adembenemend ruim effect te creëren.

tips-fotos-maken-op-reis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *