0
Kiki Multem
9 februari 2024

Tips en info voor een auto huren in Oman

Met een huurauto verken je Oman op zijn best: je rijdt door waanzinnige uitgestrekte landschappen, woestijnen en ruige bergen en je komt wilde kamelen en geiten tegen langs de weg.

Bovendien heb je alle vrijheid om te stoppen waar je wilt en geloof me, even uitstappen en rondlopen doe je maar al te graag in dit mooie land! In deze blog geef ik je alle tips en info om een auto te huren in Oman.

Waarom een auto huren in Oman?

In Oman is het openbaar vervoer erg beperkt en een privéchauffeur is redelijk duur. Daarom is een huurauto de perfecte manier om het land te verkennen! Je hebt de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, zonder de hoge kosten van een taxi of privéchauffeur. Je moet dan wel zelf rijden, maar gelukkig is dit in Oman heel goed te doen. Het verkeer is rustig en de hoofdwegen zijn goed geasfalteerd. Het grootste gevaar dat je zult tegenkomen is een overstekende geit of kameel.

auto-huren-oman

Is autorijden veilig in Oman?

Zoals ik hierboven al even aangeef, is autorijden in Oman hartstikke veilig wat mij betreft. De wegen zijn goed onderhouden en de snelwegen zijn erg breed met drie tot vier rijbanen. En dat terwijl je slechts met enkele auto’s erop rijdt! Drukte in het verkeer zul je dus niet snel tegenkomen, alleen in en rondom de hoofdstad Muscat.

De inwoners van Oman rijden erg rustig en volgen netjes de verkeersregels. De verkeersregels zijn overigens vergelijkbaar met die in Nederland. De reden dat iedereen zich goed aan de regels houdt, is omdat er in Oman heel veel controle is. Op de snelweg kom je om de paar kilometer een flitspaal tegen. Ook bij elk stoplicht vind je een flitspaal. Je kunt niet anders dan je keurig aan de snelheid te houden en niet door rood te rijden. Door deze controles in Oman is het autorijden erg veilig met je huurauto en zul je weinig tot geen problemen ondervinden.

Welke huurauto heb je nodig in Oman?

Welke huurauto je nodig hebt in Oman ligt aan je reisplannen en hoe avontuurlijk deze zijn. Blijf je voornamelijk op de hoofdwegen, dan kun je met een normale huurauto heel goed het land verkennen. Wil je van de wegen af gaan, het avontuur opzoeken en offroad rijden, bijvoorbeeld in de bergen of woestijn? Dan raad ik wel echt aan om een 4×4 huurauto te nemen. Zo kom je het spectaculaire berggebied Jabal Akhdar niet in zonder 4×4 gezien het bergachtige gebied en de zeer steile wegen. Heb je geen 4×4 dan zou je, bijvoorbeeld naar de woestijn, privé vervoer kunnen regelen via je accommodatie voor deze uitstapjes. Een 4×4 huurauto is wel duurder, maar als je het budget ervoor hebt dan zou ik zeker de keuze maken voor dit type auto!

huurauto-oman

Vanaf welke leeftijd kun je een auto huren in Oman?

Om een auto te huren in Oman vragen de meeste verhuurbedrijven een minimumleeftijd van 21 jaar. Ben je jonger dan 21 jaar, dan zal de keuze in huurauto’s helaas zeer beperkt zijn.

Daarnaast stellen de meeste huurmaatschappijen als eis dat je minimaal één (en soms twee) jaar in bezit bent van een geldig rijbewijs. Wanneer je jonger bent dan 25 jaar, betaal je vaak nog een extra toeslag. Alle regels en eisen rondom het huren van een auto in Oman vind je terug in de voorwaarden van het verhuurbedrijf. Bestudeer deze goed zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

➸ Dit zijn de leukste activiteiten om te doen in Oman

Wat kost een auto huren in Oman?

De prijs voor een huurauto in Oman kan erg verschillen. De prijs is onder andere afhankelijk van het seizoen waarin je Oman gaat bezoeken, welk type auto je gaat huren en hoe vroeg je van tevoren boekt. In het laagseizoen huur je een auto al vanaf €35 per dag. In het hoogseizoen beginnen de prijzen vanaf €50 per dag voor een normale huurauto. Wil je gaan voor een 4×4 huurauto dan begint de prijs vanaf €120 per dag, ongeacht of het laag- of hoogseizoen is. Vaak is het zo dat hoe eerder je de huurauto reserveert, hoe goedkoper de prijs is en dit is zeker aan te raden. Bij de meeste huurmaatschappijen kun je 24 tot 48 uur van tevoren kosteloos annuleren of wijzigen, mochten je reisplannen veranderen.

auto-huren-oman

Waar kan je het beste een auto huren in Oman?

In Oman vind je verschillende huurmaatschappijen om een auto te huren. De meeste zijn gevestigd in Muscat, dit is ook vaak het beginpunt van je reis. Omdat Oman nog niet zo heel toeristisch is (alleen maar beter!) is het aanbod huurauto’s ook beperkter dan je waarschijnlijk van andere landen gewend bent. Daarom is het wel aan te raden om vooraf online je huurauto te vinden en te reserveren, zodat je zeker weet dat er een auto voor je beschikbaar is op locatie. Met onderstaande huurmaatschappijen heb ik een goede ervaring:

Sunny Cars

Sunny Cars is een Nederlands autohuurbedrijf en dat is een groot pluspunt: alle communicatie gaat in het Nederlands. Met het noodnummer zijn ze 24/7 te bereiken, ideaal! Je huurt bij Sunny Cars altijd een auto inclusief alle verzekeringen, zo kom je niet voor onverwachte kosten te staan.

  • All-in autohuurformule. Heldere en transparante all-inclusive prijs
  • Alle verzekeringen inbegrepen. Zelfs dekking van glas-banden-bodem-dak schade
  • Terugbetaling eigen risico bij schade. Dus geen extra verzekering ter plaatse afsluiten
  • Nederlandstalige support. Uitgebreide service voor, tijdens en na je vakantie

➸ Bekijk hier huurauto’s via Sunny Cars

EasyTerra

EasyTerra werkt als onafhankelijk prijsvergelijker. Via de site van EasyTerra vergelijk je de prijzen van de bekende verhuurbedrijven met elkaar en vervolgens maak je via EasyTerra de reservering van je huurauto. Bij vragen en/of problemen helpt de klantenservice je goed verder.

  • Gratis annuleren tot 48 uur voor aanvang van de boekingsperiode
  • Laagsteprijsgarantie
  • Betere prijs gevonden? Zij zorgen voor een nog betere aanbieding

➸ Bekijk hier huurauto’s via EasyTerra

TUI Cars

TUI Cars werkt samen met lokale verhuurbedrijven op locatie. TUI is de tussenpartij bij wie je je huurauto reserveert en zij staan ook voor je klaar wanneer je een vraag hebt of een probleem ervaart. Als je via TUI Cars je huurauto reserveert, dan heb je altijd kosteloos een tweede bestuurder en een allriskverzekering voor je huurauto.

  • Tot 24 uur voor aanvang gratis annuleren
  • Huurprijs inclusief allriskverzekering én extra bestuurder

➸ Bekijk hier huurauto’s via TUI Cars

auto-huren-oman

Auto huren in Oman zonder creditcard

In Oman is het niet mogelijk om een auto te huren zonder creditcard. De creditcard stellen ze verplicht voor de borg en eventuele andere betalingen. Alle huurmaatschappijen in Oman hebben de eis dat je een creditcard in bezit hebt en dat de kaart op naam moet staan van de hoofdbestuurder. Het is dus ook niet mogelijk om even een creditcard van familie of vrienden te lenen, je zult er zelf eentje aan moeten schaffen als je een auto wilt huren in Oman.

Auto huren vanaf vliegveld Muscat

In Oman kun je op diverse plaatsen een auto huren, maar een auto huren direct vanaf het vliegveld is wel het handigste. Zodra je geland bent, loop je naar de aankomsthal en daar vind je de balies van diverse aanbieders. Heb je al een reservering online gedaan, dan hoef je enkel je paspoort en rijbewijs te laten zien, wat documenten te ondertekenen en je krijgt de sleutels mee. Je kunt ook zonder online reservering op het vliegveld van Oman een auto huren. De keuze zal wel wat beperkter zijn. De auto’s staan meestal naast of vlakbij het vliegveld geparkeerd waardoor je maar een klein stukje hoeft te lopen met je bagage.

huurauto-oman

Extra tips voor een auto huren in Oman

Internationaal rijbewijs

Als je een auto wilt huren in Oman, dan heb je enkel je Nederlandse rijbewijs nodig. Een internationaal rijbewijs aanvragen is niet nodig. Zorg er natuurlijk wel voor dat je rijbewijs geldig is op het moment dat je naar Oman vliegt. De meeste verhuurbedrijven stellen ook als eis dat je minimaal 1 jaar (soms 2) je rijbewijs in bezit hebt om een auto te huren.

Offline navigeren

Via Google Maps kun je prima navigeren in Oman. Het is niet nodig om een extra navigatiesysteem te huren voor je huurauto. Wel is het aan te raden om een lokale simkaart te kopen zodat je internet hebt en kunt navigeren. Echter als je in afgelegen gebieden rijdt kan het bereik soms niet altijd even goed zijn. Daarom raad ik je, naast de simkaart, ook aan om de kaart van Oman offline te downloaden. Dit kun je downloaden via Google Maps of Maps.me. Zo kun je gewoon offline navigeren en heb je geen internet of bereik nodig om rond te rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *