0
Kiki Multem
14 juni 2020

Ga mee langs de 7 wijnregio’s van Portugal

Als je aan wijn denkt, denk je niet direct aan Portugal, maar geloof me, dit land is een paradijs voor wijnliefhebbers!
Portugal vloog lange tijd onder de radar van toeristen, net als zijn wijn. Het beste is dat je geen fortuin hoeft uit te geven om hier een redelijke fles wijn te krijgen.

wijnregios-in-portugal

Bij het ontdekken van een nieuwe bestemming staan alle zintuigen op scherp. Je kijkt je ogen uit en proeft de locale ingrediënten van de bestemming in het eten maar dus ook het drinken. Ik neem je dit keer mee langs de zeven wijnregio’s van Portugal. Wijnen, wijnen, wijnen…

Porto & Noord Portugal

Het noorden van Portugal staat bekend om Douro-, Portwijnen en Vinho Verde. De ‘groene wijn’ komt uit het groene noorden. Deze wijn onderscheidt zich door de hoge zuurgraad en lage alcoholgehalte. Nu de lente is aangebroken en de temperaturen maar blijven stijgen is een glaasje Vinho Verde heerlijk verfrissend.

Vroeger werd de “rabelo”-boot ingezet om via de Douro-rivier de portwijnvaten te vervoeren naar de wijnkelders in Vila Nova de Gaia, aan de andere kant van de stad Porto. Hier werd de wijn opgeslagen en later op de markt gebracht. Deze boten zijn nog steeds te bewonderen in de Douro-rivier in Porto. Er bestaan verschillende soorten Portwijnen: White en Pink (gedronken als aperitief), Ruby en Tawny (heerlijk bij het dessert). Vintage port is een perfecte wijn voor speciale gelegenheden.

Ze zijn allemaal perfect voor een speciale portproeverij. Met een glaasje Port haal je de Portugese sfeer zeker in huis. Wil je je volledig onderdompelen en op zoek gaan naar een bijzondere accommodatie? In deze regio kun je verblijven in een wijnvat!

wijn-in-portugal

Centro de Portugal

Dão is één van de bekendste wijnregio’s van Portugal. Een van de wijnen uit deze regio, Dāo, wordt door veel mensen ervaren als de Portugese ‘Bourgogne’. De Dāo ligt in het hoogland, oplopend van 200 meter boven zeeniveau. De hoogte zorgt voor koele nachten en daardoor een langzame rijping, hoge zuurgraad en complexe aroma’s. De sterdruif van de regio is de Touriga Nacional, de meest gewaardeerde Portugese druivensoort. Bij veel wijngaarden kun je als toerist ook verblijven. De wijnhuizen zijn niet alleen adembenemend om te zien, maar ook erg leerzaam. De lokale boeren nemen je als gast maar al te graag mee in het productieproces en de geschiedenis van de Dão.

In het westelijke deel is de wijnregio Bairrada. Een regio met een mild zeeklimaat. Hier wordt vooral bubbelwijn geproduceerd, bekend als “espumante”. De hoge zuurgraad die het koele Bairrada klimaat oplevert is hiervoor de basis.

wijnregios-in-portugal

Lisboa

Ten westen en noorden van de stad Lissabon stond het wijngebied Lisboa tot voor kort bekend als Estremadura. Door de warmte en de wind kunnen de druiven goed rijpen en zijn vooral rode wijnen van hoge kwaliteit. Wijn uit deze regio worden vaak gecombineerd met de vele visgerechten zoals “Amêijoas à Bulhão Pato”.

Een lokale bekendheid is de ginjinha. Wat jenever is voor de Nederlander is Ginjinha voor de ‘Lisboeta’. De ginjinha wordt samengesteld door wilde kersen in alcohol te gieten en samen te voegen met suiker en andere ingrediënten. De ginjinha wordt geserveerd in de vorm van een shot met een wilde kers op de bodem van het glas.

De Península de Setúbal is voor een groot deel vlak met uitzondering van een korte bergketen, de Serra da Arrábida. Hier worden de druiven verbouwd voor de beroemde zoete Moscatel de Setúbal wijnen. Een wijn kan pas worden gelabeld als Moscatel als meer dan 85% van de blend, muskaatdruif bevat.

wijnregios-in-portugal

Alentejo

De wijnregio’s van Portugal zijn een lust voor het oog! De Tejo (De Taag), doorkruist Portugal. De Alentejo staat bekend om de wijngaarden, olijfgaarden, kurkbossen en het Lusitano paard. De Tejo rode wijnen zijn rijk en fruitig en te vinden op de wijnkaarten van restaurants in heel Portugal. Een wijn uit de Alentejo heeft bijna altijd een bijzonder achterliggend verhaal en is daarmee stof voor een interessant gesprek. Vooral het verhaal van Vinho de Água, oftewel Water wijn. Deze wordt gedurende 6 tot 8 maanden op 30 meter diepte in het water van de Alqueva stuwmeer gerijpt.

In Alentejo kun je ook van vinotherapie behandelingen genieten. Hier kan je ervaren wat de kracht van druiven is in beauty- en massagebehandelingen, die worden verzorgd door speciaal opgeleide vinotherapeuten.

wijngaard-in-portugal

Algarve

Wijnproducenten houden van de meest zuidelijke regio van Portugal om dezelfde reden als toeristen. Het is er nooit te warm of te koud en je bent vrijwel verzekerd van meer dan 3.000 uur zon per jaar. Wat de ultieme omstandigheden zijn voor de wijnregio’s in Portugal.De vier belangrijkste steden hebben hier hun naam gegeven aan de vier DOC’s van de regio: Lagos, Portimão, Lagoa en Tavira. Hoewel Algarve niet bekend staat om haar wijnen is het zeker een streek om in de gaten te houden. De wijnen die er vandaan komen zie je niet vaak en juist daarom interessant om uit te proberen.

Algarve heeft ook meerdere typische likeuren zoals die van alfarroba (johannesbrood), vijgen en amandelen. Je kunt de verschillende likeuren (20% alcohol) drinken als aperitief, digestief of in een cocktail.

➸ Dit zijn de beste en leukste hotels in de Algarve

wijn-in-portugal

Azoren

De Azoren zijn een archipel van negen eilanden. Het klimaat is het hele jaar door mild. Wijnstokken worden hier geplant in rotsen of arme vulkanische bodems. In de Azoren wordt voornamelijk witte wijn geproduceerd.

De wijnstokken in Biscoitos, op het eiland Terceira, worden beschermd door muren van lava. Het wijngaardlandschap van het eiland Pico werd in 2004 door UNESCO erkend als werelderfgoed. Deze wijngaarden dateren uit de 15e eeuw. De vinho do Pico werd door de heerlijke geur vroeger door de Tsaren als parfum gebruikt.

Madeira

Een wijn genoemd naar een eiland en een eiland genoemd naar een wijn. Deze “néctar”, die wereldfaam geniet, is het visitekaartje van Madeira. Madeirawijn werd verkozen voor de viering van de onafhankelijkheid van de VS. Hoewel er meer dan 30 verschillende druivensoorten zijn, bezitten de volgende de meeste kwaliteiten: Sercial, Boal, Verdelho en Malvasia.

Voor de droge wijnen wordt voornamelijk de Sercial gebruikt. Deze wijnen zijn ideaal als aperitief, licht, erg geurig en hebben een lichte kleur. Verdelho is een delicate wijn, redelijk geurig, heeft een gouden kleur en is het meest geschikt voor bij de maaltijd. Halfzoet, mild, edel, fluweelzacht, met een donkere goudkleur, is de Boal het best passend tussen het gebraad en het toetje. Tussen de verschillende gangen of bij het nagerecht zijn er weinig wijnen die de Malvasia kunnen verslaan. Het is een zoete wijn, met een krachtige geur en een rode kleur.

Het oogstfeest van de madeirawijn in september is altijd een goede reden voor een bezoek aan Madeira. In Estreito de Câmara de Lobos, een plaatsje op 12 km van Funchal, is de live druivenoogst een uitstekende gelegenheid om mee te doen aan een van de oudste plaatselijke tradities, of je nu druiven plukt of in de oogstoptochten meeloopt.

wijn-in-portugal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *