0
HopiBonaire
24 december 2023

Hiken op Bonaire. Dit zijn de mooiste wandelroutes!

Denk je aan Bonaire, dan komt al snel het beeld van een azuurblauwe zee en een betoverende onderwaterwereld naar voren. Echter, het eiland heeft ook boven water veel te bieden, met een overvloed aan natuurlijke schoonheid om te verkennen. Het landschap van Bonaire is gevarieerd en verrassend.

Vanuit de auto kun je al genieten van diverse vogels, bomen, cactussen en prachtige vergezichten. Maar voor een échte natuurervaring raden wij aan om te gaan hiken op Bonaire en om te voet op ontdekking te gaan. Op Bonaire zijn er tal van mooie wandelroutes, waarvan de meeste relatief eenvoudig begaanbaar zijn. Wij hebben vijf wandelingen voor je uitgekozen die niet alleen leuk zijn, maar ook gemakkelijk bereikbaar met een “normale” auto. De startpunten, inclusief parkeergelegenheid, hebben we voor je gemarkeerd op Google Maps.

hiken-op-bonaire

Hiken op Bonaire. Dit zijn de mooiste wandelroutes:

Dos Pos Hike (+ Tras di Montaña)

Ben je dol op vergezichten? Dan is deze hike echt iets voor jou! De Dos Pos Hike is één van de populairste wandelingen op Bonaire. In 4 kilometer wandel je om Seru Dos Pos, een heuvel van 125 meter die ten noorden van Dos Pos ligt. Onderweg kijk je je ogen uit. Je hebt prachtig uitzicht over het glooiende landschap en het Gotomeer. Wie ook oog heeft voor details heeft goede kans op het spotten van kolibries.

Het startpunt van deze rondwandeling is bij de watermolen van Dos Pos. Wandel het paadje achter de watermolen in en volg de roze stenen waarmee de route is uitgezet. Aan het eind van de wandeling kom je uit op Kaminda Goto, vlak bij het Gotomeer. Vanaf daar loop je in een kwartier weer terug naar het startpunt. Ook dit stuk is gemarkeerd met roze stenen.

dos-pos-hike-op-bonaire

Ben je nog niet uitgewandeld? Breid je wandeling dan uit met de beklimming van de Montaña (140 meter hoog). Je komt het startpunt van de Montaña Hike tegen op de terugweg van de Dos Pos Hike, langs de Kaminda Goto. Ook deze wandeling heeft prachtige uitzichten over de heuvels van Bonaire. Na ruim één kilometer eindigt de wandeling met een prachtig uitzicht over de westkust. Vanaf daar loop je dezelfde weg terug.

Tip: Zelf lopen wij deze hike meestal in tegengestelde richting. Dan bewaar je het mooiste deel van de wandeling tot het eind.

wandelroutes-op-bonaire

Seru Largu Hike

Cruz Seru Largu is het bekendste uitkijkpunt van Bonaire, waar je een panoramisch uitzicht hebt over de volledige zuidkant van het eiland. Op dezelfde heuvel vind je de 3 kilometer lange Seru Largu Hike met prachtige vergezichten. De wandeling is uitstekend toegankelijk en voert over vlak terrein. Vaak kun je hier parkieten spotten die rusten in de bomen.

wandelroutes-op-bonaire

Het startpunt van deze wandeling bevindt zich 80 meter ten noorden van het millenniummonument (het kruis), waar je ook eenvoudig je auto kunt parkeren. Hoewel het geen rondwandeling is, maakt het pad aan het einde een kleine lus.

Wandelaars die van een sportieve uitdaging houden, kunnen de wandeling beginnen onderaan de berg. Je kunt je auto dan het beste langs de weg parkeren.

wandelroutes-op-bonaire

Roi Sango Hike

De Roi Sango Hike is vrij onbekend, maar zeker de moeite waard! Tijdens deze wandeling daal je af in de Sangokloof waar nog veel inheemse bomen aanwezig zijn en waar een aantal zijpaden je naar immense kliffen leiden. De bomen trekken veel vogels aan, waaronder papegaaien. Het is een korte wandeling, heen en terug ongeveer 2,5 kilometer. Grote kans dat je tijdens deze wandeling niemand tegen komt.

Deze wandeling ligt in de buurt van Rincon. Het startpunt ligt aan het begin van de weg die van Kaminda Karpata naar het uitkijkpunt Alta Mira Unjo gaat. Het brede wandelpad aan de linkerkant van deze weg brengt je naar het begin van de kloof. Hier ga je een hek door en daal je via een smal pad af, de kloof in. Let goed op de losse stenen terwijl je afdaalt.

wandelroutes-op-bonaire

Lagadishi Hike

In de buurt van Landhuis Washington, bij de ingang van het Washington-Slagbaai National Park, start de Lagadishi Hike. Wij vinden dit één van de meest veelzijdige wandelingen op Bonaire. De 4 kilometer lange route brengt je op meerdere bijzondere plekken. Eerst wandel je over een kale vlakte richting de kust naar de Lagadishi Blowhole. Het volgende stuk van de route leidt langs Playa Chikitu, een zandstrand waar schildpadden nestelen en de zee ruig het land op rolt. Ten slotte word je getrakteerd op een prachtig uitzicht over Saliña Matijs waar regelmatig flamingo’s te vinden zijn.

Deze wandeling is alleen toegankelijk als het nationale park geopend is. Parkeer je auto buiten het hek, meld je aan met je STINAPA nature tag en een legitimatiebewijs en vertel de ranger dat je komt wandelen. Loop vervolgens naar het startpunt van de wandeling, 300 meter verder aan de rechterkant van de onverharde weg. De wandeling gaat over vlak, maar ongelijk terrein en is gemarkeerd met gele paaltjes.

wandelroutes-op-bonaire

Hiken op Bonaire over de Wayaka Trail

Als je op Bonaire een stevige wandeling wilt maken, is de Wayaka Trail precies wat je zoekt. Dit 6 kilometer lange pad doorkruist de ongerepte natuur van Bonaire, langs prachtige bomen (voornamelijk Wayakabomen) en orchideeën. Wayakabomen kunnen gigantisch oud worden maar werden vroeger in grote getalen gekapt voor de scheepvaart, waardoor er nu nog maar weinig op het eiland te vinden zijn. Het mooie van deze wandeling is dat je zelf bepaalt hoelang je hem maakt. Loop je het volledige parcours voordat je terugkeert, dan leg je in totaal 12 kilometer af. Maar je kunt natuurlijk ook eerder omkeren op dezelfde route. Vroege vogels zullen tijdens deze hike worden beloond met een veelzijdigheid aan vogels!

Het startpunt van de Wayaka Trail bevindt zich bovenaan in de wijk Sabadeco Terrace. Dit is de laatste wijk aan de rechterkant van de weg wanneer je Kralendijk uitrijdt in de richting van de Queens Highway. De wandeling voert voornamelijk over vlak terrein. Aan het eind van de Wayaka Trail kom je uit op het midden van de Hell Trail, een andere lange trektocht die van de westkust naar de oostkust loopt.

wandelroutes-op-bonaire

Wasao Hike

Als iemand ons vraagt om te gaan hiken op Bonaire dan raden we altijd onze meest favoriete wandelroute op Bonaire aan; de Wasao Hike. De Wasao Hike leidt je naar het mooiste uitkijkpunt van Bonaire. Het pad slingert zich een weg omhoog over losse stenen en brengt je in ruim één kilometer naar de top van de Wasao, een heuvel van 125 meter hoog. Hier, op dit hoogtepunt, ontvouwt zich een adembenemend panorama over het Gotomeer, Plantage Brasiel, de majestueuze Brandaris en het uitgestrekte landschap van Slagbaai. De afdaling volgt hetzelfde pad, waardoor de totale lengte van deze wandeling ongeveer 2,5 kilometer bedraagt.

➼ Bekijk hier nog veel meer leuke tips over Bonaire!

Het startpunt is gemarkeerd met een blauwe steen aan de rechterkant van de onverharde weg. Het pad naar de top is eigenlijk een fietsroute, dus ook de rest van de route is niet met roze maar met blauwe stenen gemarkeerd.

Je vindt het startpunt van de wandeling op de weg richting Playa Frans. Deze weg kun je alleen inrijden met een pick-up truck of een auto die hoog op zijn wielen staat. Je kunt het begin van de wandeling uiteraard wel lopend bereiken. In dat geval heb je bij terugkomst ongeveer 4 kilometer in de benen met een kilometer extra bergbeklimmen.

hiken-op-bonaire
hiken-op-bonaire

Waar houd je rekening mee als je gaat wandelen op Bonaire?

  • Wandel aan de randen van de dag. ’s Ochtends vroeg is het ‘t koelst. Ben je geen vroege vogel? Wandel dan in de namiddag, als de zon weer wat lager aan de hemel staat. Overdag is het eigenlijk te warm om te wandelen, maar zijn er ook minder dieren zoals vogels actief.
  • Bescherm je tegen de zon. Smeer je goed in en draag eventueel een petje. Ook op bewolkte dagen kun je stevig verbranden.
  • Neem voldoende water mee. Zeker als je even in de luwte wandelt, verlies je een hoop vocht. Wil je lekker koud water tijdens de wandeling? Vries dan een laagje water in, en vul dit aan met water uit de koelkast. Het laagje ijs houdt je water een paar uur lang koel.
  • Draag gesloten schoenen. We snappen dat de verleiding groot is om lekker op je slippertjes te gaan wandelen. Toch is dat niet zo’n goed idee. Je zult tijdens je wandeling veel paden met losliggende stenen tegenkomen en ook de vele cactussen en Wabi (struiken met flinke doornen) zijn overal aanwezig. Bescherm je tenen dus goed!
  • Let op je omgeving. De wandelingen op Bonaire zijn goed gemarkeerd door roze stenen, maar soms is het niet altijd even duidelijk welke kant je op moet. Zoek naar de roze stenen als je het even niet meer weet en ga terug zodra je ze al een tijd niet meer bent tegengekomen.

Ga op pad met een gids van HopiBonaire!

Bas en Jessica zijn lokale tourguides op Bonaire. In 2021 kwamen zij op Bonaire aan met het idee om hier voor zes maanden te blijven, maar inmiddels mogen ze Bonaire hun thuis noemen. Als fervente natuurliefhebbers kennen ze zowel boven als onder water goed de weg. Dit beviel ze zo goed dat ze er hun beroep van hebben gemaakt. In 2022 zijn ze begonnen met het organiseren van privétours onder de naam HopiBonaire. Als ze niet met gasten op pad zijn, kun je ze vinden in de prachtige natuur van Bonaire.

➼ Bekijk hier diverse tours of neem contact met ze op om een toffe hike te maken!

wandelroutes-op-bonaire

Hotel-Tip

Chogog0 Dive & Beach Resort

Chogogo Dive & Beach Resort is naast Curacao nu ook te vinden op Bonaire. En dat op een toplocatie! Na een uitgebreid ontbijt sta je zo met je blote voeten in het witte zand. Dé eye catcher van het resort is de lazy river, waarop je met een opblaasband door het hele resort dobbert. Chogogo heeft een geweldig huisrif en een heerlijke beachbar!

Tijdens je dagelijkse snorkelsessie kom je van alles tegen, waaronder de meest kleurrijke vissen, inktvissen, diverse alen en je hebt grote kans dat er ook nogeens dolfijnen voorbij zwemmen!

➸ Bekijk hier de kamers van Chogogo Dive & Beach Resort

Delfins Beach Resort Bonaire

Delfins Beach Resort op Bonaire is het nieuwste resort aan de oceaan. Dit luxe resort met 148 appartementen en 13 villa’s ligt aan een prachtig strand. Ook hier kun je een dagpas aanschaffen om te genieten van alle luxe. Het ruime strand, zwembad en de gezellige beachbar zijn een dikke aanrader!

Delfins Beach Resort staat ook bekend om het restaurant Brass Boer. Een van de meest trendy restaurants van Bonaire waar je luxe kunt dineren met een prachtig uitzicht op zee.

➸ Bekijk hier de kamers van Delfins Beach Resort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *