0
Kiki Multem
16 oktober 2020

De 10 gevaarlijkste pistes van Europa

De herfst is officieel begonnen en daarmee is ook het wintersportseizoen alweer in zicht!

gevaarlijkste-pistes-van-europa

In november openen de eerste gebieden en velen onder ons kijken alweer uit naar die heerlijke dagen op de piste. Ben jij iemand die een adrenalinekick krijgt van moeilijke afdalingen? Dan hebben wij hier een mooi lijstje voor je! Wij hebben namelijk de 10 gevaarlijkste en moeilijkste pistes van Europa op een rijtje gezet. Durf jij het aan?

Gamsleiten 2 – Obertauern

Wanneer je deze gevaarlijke piste van een afstandje ziet kun je bijna niet geloven dat hier iemand zonder kleerscheuren naar beneden komt. Deze piste is met zijn 100% hellingsgraad op bepaalde gedeeltes niet alleen supersteil, maar beschikt ook over de nodige buckels. Mega zwaar dus voor je knieën en bovenbenen. Het bovenste stuk is ook nog eens lekker hard bevroren, dus de nodige techniek is hier wel gewenst!

gevaarlijkste-pistes-van-europa

Streif – Kitzbühel

Deze gevaarlijkste pistes van Europa kent natuurlijk iedereen, de Streif is zonder twijfel de bekendste en beruchtste afdaling in de Alpen. De hellingsgraad van 85% maakt het zelfs de meest professionele skiërs nog moeilijk, zoals vaak te zien bij de jaarlijkse Worldcup wedstrijden. Zelf heb ik het geluk gehad om een blik op deze piste te kunnen werpen -hij is nooit open voor ‘normale’ skiërs- en ik moet je zeggen, bij de aanblik ervan kreeg ik al knikkende knietjes!

gevaarlijkste-pistes-europa

Langer Zug – Lech-Zürs

In het skigebied waar onze koninklijke familie jaarlijks te vinden is vind je ook één van de gevaarlijkste afdalingen van Europa. Wie met de Rüfikopfbahn omhoog gaat, staat direct aan de start van de Langer Zug. Het steilste stuk heeft een hellingsgraad van maar liefst 80%! Officieel behoort de Langer Zug tot een skiroute, maar de piste wordt wel geprepareerd. Fun fact: Harry Egger behaalde hier in 2002 het snelheidsrecord van 248 km per uur!

gevaarlijkste-pistes-europa

Manfred Pranger – Steinach am Brenner

In het Wipptal vind je de Manfred Pranger piste, eentje die geprepareerd moet worden met behulp van een speciale pistenbully. Dan weet je direct dat je een goeie te pakken hebt! Al vanuit de gondel ziet de piste er duizelingwekkend steil uit, maar niets evenaart de blik wanneer je zelf bovenaan deze piste staat. Goed geslepen ski’s zijn een must, want de maximale hellingsgraad van 102% gaat het je zeker weten moeilijk maken. Wees er goed zeker van dat je deze piste aandurft, want je zult niet de eerste zijn die door een pistebully van de piste afgehaald moet worden.

gevaarlijkste-pistes-europa

Harakiri – Mayrhofen

Deze exotische naam maakt dat ik deze piste nu al spannend vind. Niet zo gek, want in het Japans betekent deze prachtige naam zelfmoord. Goed om te weten! Tot nu toe is de Harakiri de steilste piste van Oostenrijk en ook deze piste moet met een speciale bully geprepareerd worden. Deze zwarte afdaling verandert al gauw in een regelrechte ijsbaan, dus dat maakt deze piste een drama voor de niet-gevorderde skiërs onder ons. Tip: blijf vooral aan de zijkant van de piste, daar heb je de minste kans op glijbaan-taferelen.

gevaarlijkste-pistes

Le pas de Chavanette (De Muur) – Avoriaz

Ook deze gevaarlijke piste is ongelofelijk steil, vandaar dat Le pas de Chananette de bijnaam ‘De Muur’ heeft gekregen. Zodra je bovenaan deze piste staan komen er zeker weten een hoop twijfels boven, helemaal omdat ook dit een combi is van een hellingsgraad waar je u tegen zegt (76%) én een hoop buckels. Het eerste stuk is het allermoeilijkst, niet alleen vanwege net genoemde redenen, maar ook vanwege allerlei stuntelende skiërs die je moet zien te ontwijken. Maar, geen nood, het tweede gedeelte van De Muur is wat makkelijker dan het bovenste gedeelte.

gevaarlijkste-pistes

Lauberhorn – Wengen

Het Zwitserse plaatsje Wengen ken ik vooral van de wereldbekerwedstrijden: altijd een genot om naar te kijken. Bij de afdaling sjezen de skiërs ook over de Lauberhorn piste, de langste afdaling van de wereldkampioenschappen. Vanaf deze piste heb je een geweldig uitzicht op de Eiger, Mönch en Jungfrau, áls je tenminste tijd hebt om om je heen te kijken. De maximale hellingsgraad is 42%, maar de piste is vanwege zijn smalle stukken toch een hele kluif. Je moet goed korte bochten kunnen draaien en je conditie op peil hebben, want na 4,4 kilometer en 1028 hoogtemeters zullen je benen zeker weten flink branden!

gevaarlijkste-pistes

Le Tunnel – Alpe d’Huez

Deze beruchte piste in de Alpe d’Huez is wel 16 kilometer lang en heeft een hellingsgraad van 70%. Het eerste stuk is nog wel prima te doen, maar ongeveer op de helft beland je in de 3 kilometer lange tunnel. Vanaf hier kun je niet meer terug en moet je flink zeker zijn van je zaak. Wanneer je de tunnel uitkomt sta je namelijk bovenaan een gitzwarte piste die recht naar beneden lijkt te gaan. Ohja, de piste is ook nog eens ongeprepareerd. Have fun!

gevaarlijkste-pistes-van-europa

Holzriese – Sexten

Ondanks dat dit maar een klein skigebied is, vind je hier wél de meest steile piste van Süd-Tirol. De Holzriese heeft een hellingsgraad van 71% en is 800 meter lang. Een klein stukje dus, maar dit kleine stukje is genoeg voor trillende beentjes. Vorig jaar heb ik deze piste zelf mogen doen en ondanks dat ‘ie vrij pittig is, is het zeker een aanrader als je van een kleine adrenalinekick houdt!

gevaarlijkste-pistes

Diabolo – Golm im Montafon

Deze duivelse afdaling is de laatste op het lijstje met gevaarlijkste pistes van Europa, maar zeker niet de minste! Over een lengte van 1500 meter daal je 312 hoogtemeters af en de hellingsgraad van 70% maakt het je zeker niet gemakkelijk. Vooral het eerste stuk is erg lastig, maar wanneer je over de helft bent valt het eigenlijk alles mee -mits je een gevorderde skiër bent.

Ik ben benieuwd: welke van deze pistes heb jij wel eens gedaan? En denk eraan, wanneer je ook maar enige twijfel hebt, gewoon lekker een andere route nemen. Ook wanneer al je vrienden/medeskiërs wel gaan. Niets vervelender als bevend van angst niet meer verder te durven!

gevaarlijkste-pistes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *