0
Kiki Multem
29 december 2019

Met de auto op wintersport. Hier moet je aan denken!

Er zijn vele opties om naar de Alpen te reizen, met het vliegtuig, de bus of zelfs de trein. Maar er zijn verschillende voordelen als je ervoor kiest om met de eigen auto op wintersport te gaan. Je kunt stoppen wanneer je maar wilt en oneindig veel bagage meenemen.

wintersport-met-de-auto

Op wintersport gaan met eigen auto geeft het ultieme vrije, vakantiegevoel maar waar moet je op letten voor je vertrekt?

Controleer je auto voor vertrek

Controleer alles aan je auto voordat je op weg gaat naar je eindbestemming. Rijden in de winter vereist veel meer stabiliteit dan het dagelijks rijden in de stad. De auto voorbereiden op een roadtrip is daarom van cruciaal belang. Zorg ervoor dat je een noodpakket in de auto hebt liggen. De kans is groot dat je het niet nodig hebt maar mocht je met pech langs de weg komen te staan dan is het toch heel erg fijn als je bijvoorbeeld waxinelichtjes en wat te eten bij je hebt.

wintersport-eigen-auto

Verzekeringen en pechhulp

Pech onderweg is enorm vervelend en al helemaal met winterse temperaturen. Laat je auto niet achter om hulp te gaan zoeken, tenzij er binnen 100 meter hulp zichtbaar is. Zet je alarmlichten aan, plaats je gevarendriehoek achter de auto en hang een opvallende doek aan de antenne. Zorg ervoor dat je aangesloten bent bij een wegenwacht zoals bijvoorbeeld de ANWB. Zo ben je ervan verzekerd om snel je weg weer te vervolgen naar je wintersport bestemming.

Winterbanden en sneeuwkettingen

Negen procent van alle auto-ongevallen wordt veroorzaakt door bandenstoring. Met gladde wegen tijdens de winter is het daarom extra belangrijk om de banden goed te controleren. In vele landen zijn winterbanden verplicht maar ik raad winterbanden voor iedere wintersport road-trip aan. Ook kun je kiezen voor vierseizoensbanden. Sneeuwkettingen mogen alleen gebruikt worden op besneeuwde wegen. De sneeuwkettingen kunnen zeker van belang zijn voor de laatste meters naar je accommodatie. Ze zijn vaak lastig om de banden te krijgen dus oefen alvast voordat je weg gaat om frustratie te voorkomen.

skivakantie-onderweg

Vignet op de auto

Het is voor verkeer in Oostenrijk en Zwitserland verplicht om een vignet sticker te hebben en voor sommige gebieden in Frankrijk het Eco-Vignet. Deze vignetten zijn verkrijgbaar bij de ANWB of bij de grensovergangen van Oostenrijk. Frankrijk en Zwitserland. Ga je naar Duitsland of rij je door Duitsland heen dan is het soms nodig om een milieusticker op de auto te hebben.

Uitgerust op weg en stops maken onderweg

Het voordeel van op wintersport gaan met de eigen auto is dat je overal en altijd kunt stoppen onderweg. Maak bijvoorbeeld een uitstapje naar een toffe stad of kerstmarkt. Nog een groot voordeel van een autovakantie is dat je lekker veel bagage kunt meenemen waaronder ook je ski of snowboarduitrusting. Ook op bestemming is een auto ideaal. Zo kun je van het ene skigebied naar het andere rijden zonder gebruik te hoeven maken van drukke skibussen.

Leuke tussenstops:

Parijs

Wenen

Ulm

München

wintersport-met-de-auto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *