0
Kiki Multem
6 september 2020

De drie mooiste autoroutes in Trentino, Italië

De Noord-Italiaanse regio Trentino is vanuit Nederland prima met de auto te bereiken.

autoroutes-trentino

Trentino heeft prachtige wegen lopen door adembenemende gebieden met spectaculaire uitzichten op de Dolomieten. Rij door immense wijngaarden en langs een aantal van de vele kastelen die er in Trentino te vinden zijn. Wij hebben drie prachtige autoroutes in Trentino voor je op een rij gezet!

Panoramisch uitzicht in de Dolomieten: van Val di Fiemme tot San Martino di Castrozza over Passo Rolle

De bijzondere bergtoppen van het UNESCO-natuurpark de Dolomieten zijn het belangrijkste kenmerk van het landschap in het oosten van de regio. Dit spektakel is vooral goed te bewonderen vanaf verschillende natuurlijke ‘balkons’, die gemakkelijk toegankelijk zijn via paden en skiliften.

De eerste van de drie autoroutes door Trentino start in Predazzo (Val di Fiemme), de perfecte plaats om de oorsprong van de zogenaamde ‘Monti Pallidi’ (Pale Mountains) te ontdekken. Het twee verdiepingen tellende Geologisch Museum van de Dolomietenvertelt de geschiedenis van deze bergen en de betekenis van hun bijnaam.

De route gaat dan verder naar de Valle del Travignolo in de richting van Paneveggio, waar het bezoekerscentrum van het natuurpark Paneveggio – Pale di San Martino zich bevindt. Vanaf een groot terras langs de weg met uitzicht op het hertenverblijf, zijn de contouren van de pieken van Pale di San Martino te zien die boven het dikke woud van de sparren uittorenen. Dit is het beroemde “Vioolbos” waar Stradivari het hout voor zijn muzikale meesterwerken vandaan haalde.

Na Passo Valles klimt de weg via haarspeldbochten naar Passo Rolle, een van de meest spectaculaire passen van de Dolomieten. Vanaf hier is te voet of met de skilift de berghut Baita Segantini te bereiken, waar je de majestueuze rotspiramide van Cimòn della Pala van dichtbij kan bekijken.

Vanaf Passo Rolle daal je af naar de stad San Martino di Castrozza om de kabelbaan naar Alpe Tognola te nemen. Op 15 minuten lopen van het aankomststation is er het Dolomiti UNESCO panoramisch balkon met uitzicht op de groep Pale di San Martino, de Lagorai range, de Vette Feltrine pieken.

Op de terugweg loopt de route door de Valle del Primiero naar Primolano in Valsugana en vandaar naar Trento. Tip: stop bij de zuivelwinkel in Mezzano. Deze verkoopt twee van de méést gerenommeerde producten van Primiero: Tosèla-kaas en Botìro di Malga-boter.

Route: Predazzo (mogelijke omweg naar Val di Fassa, Passo Costalunga, Passo Sella, Passo Pordoi) – Bellamonte – Paneveggio – Passo Rolle – San Martino di Castrozza. Een alternatieve terugweg is via Fiera di Primiero – Mezzano – Fonzaso (BL) – Primolano – Borgo Valsugana – Pergine Valsugana – Trento.

autoroutes-trentino

Geschiedenis en cultuur: van Piana Rotaliana tot kasteel Thun in Val di Non

Het groene landschap van Trentino wordt verrijkt door een grote hoeveelheid imposante kastelen en forten. Deze route is speciaal voor mensen die wat meer willen weten over de geschiedenis van de regio en de bewoners. Maar ook voor cultuurbarbaren is er genoeg moois te zien en te ontdekken op deze route.

Het vertrekpunt van deze route is San Michele all’Adige, waar in een oud klooster het Etnografisch Museum van de Volkeren van Trentino is gevestigd. Dit 5 verdiepingen tellende museum is één van de belangrijkste etnografische museums in Europa, waar meer dan 12 duizend artefacten worden tentoongesteld die het leven op het platteland laten zien.

De route volgt daarna via de Piana Rotaliana – beschouwd als een van de mooiste wijngaard van Europa – en de Rocchetta-kloof naar Val di Non.

Het eerste kasteel dat opvalt in deze vallei is de toren van Castel Belasi in Campodenno, omgeven door fruitboomgaarden, die de hellingen van de vallei bedekken. Iets verderop is het volgende kasteel op deze route te vinden: het monumentale Castel Thun, de residentie van wat misschien wel de oudste familie van Trentino is, de Thuns. In Dermulo zijn twee andere karakteristieke kastelen te ontdekken: Castel Nanno en Castel Valèr.

Bij de stop in de ‘Appelvallei’ ontdek je de geheimen van deze heerlijke vrucht bij bezoekerscentrum MondoMelinda. De rondleidingen (tegen betaling, met proeverij) worden aangeboden van oktober tot eind mei, maar de appels worden het hele jaar door verkocht.

In Sanzeno kan je in de buurt van het Museo Retico (Rhaetiaans Museum) parkeren en van daaruit het spectaculaire pad lopen dat in de rotswand is uitgegraven om het San Romedio Heiligdom te bereiken.

Daarna volgt een korte omweg die zeker de moeite waard is; namelijk naar het iconische meer van Tovel met zijn smaragdgroene water. De terugweg volgt via stad Flavòn via een andere weg weer terug naar Rocchetta.

Route: San Michele all’Adige – Mezzolombardo – La Rocchetta – Vigo di Ton – Castel Thun – Segno di Predaia – Dermulo (mogelijke omweg naar Cles voor het Tovelmeer) – San Zeno – San Romedio sanctuary.

autoroutes-trentino

De wijnroute: Door de wijnsteden van Valle di Cembra

In Valle di Cembra, ten noorden van Trento, is er een bijzonder landelijk landschap van wijngaarden die in steile hellingen zijn uitgehouwen. Dit gebied is onlangs door de Italiaanse overheid genomineerd als “Italiaans plattelandslandschap van historische waarde”. Dit is waar we de laatste route van de drie autoroutes in Trentino starten.

Vanaf Trento vertrek je in noordelijke richting Albiano. Via de weg aan de linkerzijde van Val di Cembra bereikt je Segonzano. Deze stad die beroemd is om zijn aardepiramides, een waar kunstwerk dat door de natuur is gebouwd.

De route gaat dan verder aan de andere kant van het dal naar de steden Faver (bekend om het stoken van grappa’s), Cembra, Lisignago en Verla, allen omgeven door terrasvormige wijngaarden. De geteelde druivenrassen zijn voornamelijk Müller Thurgau, Nosiola en Chardonnay die de wijnen produceren die direct in de lokale wijnhuizen kunnen worden geproefd, zoals de Cantina Cembra Cantina di montagna of de Distilleria Paolazzi in Faver.

Vanuit Verla kan men vervolgens een weg afleggen die door de wijngaarden loopt om Ville di Giovo en vervolgens Faedo te bereiken, een ander karakteristiek middeleeuws wijnstadje dat uitkijkt op de vlakte van Piana Rotaliana op slechts enkele kilometers van San Michele all’Adige.

Route: Trento – Gardolo – Albiano – Lases – Segonzano (mogelijke omweg naar Val di Fiemme) – Faver – Cembra (mogelijke omweg naar het Santomeer) – Lisignago – Verla – Ville di Giovo – Faedo – San Michele all’Adige.

autoroutes-trentino

Ik hoop dat je één van deze autoroutes door Trentino zelf kan afleggen want de omgeving is waanzinnig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *