0
Kiki Multem
29 augustus 2020

10 handige tips voor de ultieme roadtrip

Roadtrippen vind ik het allerleukste wat er is. Het is voor mij het ultieme gevoel van vrijheid.

handige-tips-voor-een-roadtrip

Tijdens een roadtrip kun je stoppen waar en wanneer je maar wilt, rijden door de meest prachtige landschappen en op plekken komen waar je anders misschien nooit zou komen. Ben jij ook een roadtrip aan het plannen? Lees dan zeker even deze lijst door met 10 handige tips voor de ultieme roadtrip. Zo stap je 100% voorbereid de auto in!

1: Neem een kaart mee

We beginnen direct met een zeer belangrijk item: een routekaart. Google Maps is meestal onze beste vriend, maar denk er wel aan dat je in veel gebieden ter wereld geen internet hebt. Hier moet je dus van tevoren ook de offline kaarten gedownload hebben. Ook is het zeker een aanrader om een ouderwetse papieren kaart mee te nemen. Altijd handig wanneer de technologie je in de steek laat en ook nog eens leuk om in één oogopslag de hele route te kunnen zien.

handige-tips-voor-een-roadtrip

2: Check de auto van tevoren

Handige roadtrip tips hebben natuurlijk alles te maken met de auto.Wanneer je met je eigen auto gaat roadtrippen is het handig om je beste vriend een week of twee voordat je weggaat nog even langs de garage te brengen. Daar kunnen ze je oliepeil nog even checken, je banden en andere kleine dingetjes waar je zelf misschien geen weet van hebt. Ga je weg met een huurauto en heb je zelf niet zoveel verstand van auto’s? Vraag dan toch even die slimme buurman om je te laten zien hoe je olie of een band vervangt. Altijd handig mocht je onverhoopt pech krijgen!

handige-tips-voor-een-roadtrip

3: Plan een flexibele route

Ondanks dat een roadtrip staat voor vrijheid, is het toch wel fijn om van tevoren een beetje te weten welke route je wilt rijden. Zo kun je alvast plannen welke plekken je graag wil zien en welke regels er gelden. Heb je bijvoorbeeld een internationaal rijbewijs of vignet nodig? Best handig om te weten voor je weggaat! En, het belangrijkst: zo kun je je alvast verheugen op alle mooie plekken die je gaat zien! Plan de route niet te strak, zodat je ook nog ruimte houdt voor spontane stops (zie tip 7).

handige-tips-voor-een-roadtrip

4: Denk aan de juiste gadgets

Wanneer je de ultieme roadtrip gaat maken, zijn er een aantal dingen die je echt bij je moet hebben, waaronder een aantal handige gadgets. Denk bijvoorbeeld aan een telefoonhouder. Wel zo handig als je je telefoon als navigatie gebruikt. En wat dacht je van een powerbank of usb oplader? Niks vervelender dan een lege telefoon net wanneer je hem nodig hebt.

Roadtrip door Oostenrijk: stop dan zeker even in de veelzijdige stad Innsbruck!

handige-tips-voor-een-roadtrip

5: Maak de ultieme roadtrip playlist

Goede muziek in de auto is voor mij persoonlijk écht een must. Natuurlijk is er de radio, maar daar zitten best wat nadelen aan. Te veel gebrabbel, te weinig muziek, te veel reclame, geen bereik, etc. Hoe fijn is het om gewoon lekker mee te kunnen zingen met jouw eigen favo nummers? Gooi alle liedjes waar jij en je roadtrip partner fan van zijn in een Spotify playlist en tada, heel wat uurtjes plezier gegarandeerd!

handige-tips-voor-onderweg

6: Ken de juiste verkeersregels

In veel landen zijn de verkeersregels net een beetje anders dan hier in Nederland. Het is dus een goed plan om dat van tevoren goed uit te zoeken, zodat je niet voor onverwachte verrassingen/ongevallen/boetes komt te staan. Neem bijvoorbeeld het links rijden in de UK en het feit dat je in Amerika op sommige wegen links én rechts mag inhalen. Op de website van de ANWB kun je de precieze regels per land vinden.

handige-tips-voor-onderweg

7: Hou ruimte voor spontane tussenstops

Zoals ik bij tip 3 al schreef; een planning is fijn, maar een strakke planning toch niet zo. Wat nou als je langs een heel leuk dorpje rijdt? Of een geweldig uitzichtpunt? Dan wil je natuurlijk gewoon de afslag kunnen nemen en er even een kijkje nemen. Zo ontdek je vaak de leukste plekjes! Het zou zonde zijn als je daar geen tijd voor hebt omdat je planning dat niet toe laat. Zelf vind ik dat namelijk één van de allerleukste dingen aan het maken van een roadtrip: de spontane beslissingen.

Roadtrip door Italië: stop dan zeker even bij Lago di Carezza!

handige-roadtrip-tips

8: Zorg voor genoeg eten en drinken

De horror: zin in iets te eten of te drinken hebben en urenlang niks tegenkomen onderweg. Dat moet je natuurlijk niet hebben. Oké, zonder eten overleef je het vast, maar genoeg drinken meenemen is echt een must. Als ik een dag rijden op de planning heb staan, zorg ik minstens voor twee literflessen water En bijvoorbeeld een klein flesje cola zero, voor wanneer ik zin heb in iets zoets. Een paar mueslirepen zijn ook altijd handig, zo kun je tenminste iets redelijk voedzaams naar binnen krijgen als je honger begint te krijgen.

handige-tips-voor-onderweg

9: Weet waar je kunt tanken

Binnen Europa is dit meestal niet nodig, want hier vind je langs de snelweg genoeg tankstations. Maar, wanneer je bijvoorbeeld in Amerika in de middle of nowhere rijdt, kan het zomaar zijn dat je over 100 km pas kunt tanken. Niet zo fijn om achter te komen wanneer je nog maar benzine voor 80 kilometer in je auto hebt zitten… Er zijn verschillende apps waarin je precies kunt zien waar de volgende (en goedkoopste!) tankstations zitten.

handige-tips-voor-onderweg

10: Neem de tijd en geniet!

De laatste op de lijst met handige roadtrip tips: GENIET! Het allerbelangrijkst tijdens de ultieme roadtrip: neem de tijd en geniet! Maak je niet druk als iets even anders loopt dan gedacht en geniet van elke minuut. Neem alle prachtige landschappen in je op, geniet van de koffietjes onderweg en zing mee met je favoriete muziek. De kilometers tussendoor zijn minstens zo leuk als de plek van bestemming zelf!

handige-roadtrip-tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *