0
Gina Veenis
23 augustus 2020

5 activiteiten in Cairngorms National Park, Schotland

Cairngorms National Park is het grootste beschermde natuurpark in het Verenigd Koninkrijk.

cairngorms-national-park-schotland

Ik was al verliefd op Schotland en een bezoek aan Cairngorms National Park bevestigde het nog maar eens: Schotland is fantastisch! Vanaf zowel Edinburgh als Glasgow rij je in ongeveer 2 tot 3 uur naar het park toe. De prachtige natuur hier is perfect voor verschillende (outdoor) activiteiten.

Eindeloos hiken

Laten we beginnen met mijn persoonlijke favoriet. Cairngorms National Park telt honderden wandelroutes, van simpele, korte routes voor beginners tot lastige, langere routes voor gevorderden. Soms zijn wandelroutes met bordjes aangegeven, maar zodra je de wat moeilijkere routes neemt heb je echt een wandelkaart of gps-app nodig. Voor mijn hikes in Glencoe maakte ik al gebruik van walkhighlands.com. Je vind hier bijna alle wandelroutes die er zijn, inclusief startpunt, moeilijkheidsgraad en gps-coördinaten. Zonder deze site zou ik echt nergens zijn!

Twee van mijn (tot nu toe) favoriete hikes zijn die naar Ben Macdui en die naar Bynack More. De Ben Macdui is met zijn 1309 meter de op één na hoogste berg in het Verenigd Koninkrijk. Gelukkig begint de hike al op 650 meter hoogte, dus je hebt al een hoop meters erop zitten nog voordat je bent begonnen. Het is een populaire hike zonder al te veel steile afgronden en lastige stukken, maar je moet wel goed kunnen navigeren. Op de top word je beloond met een geweldig panorama van de omringende bergtoppen. De hike naar Bynack More is een lange, in totaal loop je 22 kilometer. Het eerste stuk is vrij rechttoe rechtaan, maar hoe langer je loopt hoe meer je de hoogtemeters voelt. Het allerlaatste stuk bestaat uit wat klimmen en klauteren, maar dat is het 100% waard. Ook kom je onderweg (na ongeveer 2 kilometer) langs Lochan Uaine, een prachtig meer met een emerald gloed, die volgens oude legendes ontstaat doordat de elfjes hun kleding in het meer wassen.

hiken-in-cairngorms-national-park-schotland

Dieren spotten

Cairngorms National Park staat ook bekend om de vele diersoorten die je hier kunt vinden. Tijdens de verschillende outdoor activiteiten kun je er al een hoop spotten, maar er zijn twee plekken waar je zeker weten iets tegen zult komen. Vlakbij Aviemore zit het Cairngorm Reindeer Centre, een gebied waar ongeveer 150 rendieren rondlopen. Tijdens een guided trip kun je de rendieren bezoeken. Erg leuk! In Kingussie zit het Highland Wildlife Park. Dit is een megagrote ‘dierentuin’ waar je dieren als rode panda’s, ijsberen en aapjes kunt kijken. De dieren hebben hier alle ruimte en de natuurlijke omgeving is prachtig om te zien. Er is een wandelroute maar ook een autoroute door het park. Of je nu als familie, stel of met je vrienden gaat, dit is voor iedereen een aanrader!

cairngorms-national-park-schotland

Highland Fling Bungee

In de mooie omgeving van Killiecranckie vind je een activiteit die alleen geschikt is voor mensen zonder hoogtevrees (niet voor mij dus, ik krijg al de rillingen bij het idee): bungeejumpen. Je springt vanaf een brug boven het water 40 (!!) meter naar beneden en tada, adrenalinekick gegarandeerd! Het kost 79 pond per persoon, maar wél een ervaring om nooit te vergeten!

cairngorms-national-park-schotland

Watersport

In het Cairngorms National Park zijn vele rivieren en meren te vinden, perfect voor outdoor activiteiten als kanoën, windsurfen en raften. Er zijn verschillende activity centres die deze activiteiten aanbieden, bij Craggan Outdoors kun je bijvoorbeeld begeleide kajaktours en rafting-tours boeken en bij Loch Insh Watersports kun je begeleid of onbegeleid zeilen en windsurfen.

cairngorms-national-park-schotland

Bezoek een whisky- of gin distillery

Misschien geen echte outdoor activiteit, maar wel een activiteit die je niet kunt overslaan! Als je boven de 18 bent tenminste. In en rondom het Cairngorms National Park liggen verschillende whisky- en gin distilleries, waar je rondleidingen kunt krijgen en verschillende soorten Schotse whisky en gin kunt proeven. Welke distillery je ook kiest, een mooie (en lekkere) ervaring is gegarandeerd!

cairngorms-national-park-schotland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *