0
Kiki Multem
16 augustus 2023

De mooiste wandelingen door Boheems Zwitserland, Tsjechië

Er zijn veel goede redenen om Boheems Zwitserland in Tsjechië te bezoeken, maar het is vooral een uitstekende regio voor iedereen die een beetje buiten de gebaande paden in Tsjechië wilt komen. Boheems Zwitserland is een fantastische plek voor de outdoor liefhebbers. Van wandelen tot fietsen, kanoën tot klimmen.

wandelen-boheems-zwitserland

Boheems Zwitserland is één van de grootste nationale parken van Tsjechië en ligt dicht bij de Duitse grens. In Duitsland gaat het park in feite verder in de provincie Saksen. Om precies te zijn ligt Boheems Zwitserland in het noordwesten van Tsjechië, in een regio genaamd Ústí nad Labem. Wandelingen door Boheems Zwitserland is een geliefde activiteit onder de natuurliefhebbers.

De beste plek om te overnachten tijdens je bezoek aan Boheems Zwitserland is een kleine stad genaamd Děčín. Děčín ligt ongeveer 10 km van de Duitse grens en is gelegen langs de rivier de Elbe.

➸ Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid van hotels in Děčín

De beste routes en wandeltochten in Nationaal Park Boheems Zwitserland

Het Nationaal Park Boheems Zwitserland is een groot bosgebied en de thuisbasis van vele lokale mythen en sprookjes. Daarnaast staat het park bekend om zijn machtige zandstenenrotsen. Ook vanuit Praag is Boheems Zwitserland makkelijk te bereiken. Wandelen in het Nationaal Park Boheems Zwitserland is namelijk één van de meest geboekte dagtochten vanuit Praag.

Toegang tot het nationale park is gratis. Wel kost het ongeveer 3 euro om de beroemde Pravčická Brána binnen te gaan of om de bekende boottocht door de kloof te maken. Maar dit is het bedrag meer dan waard.

Boheems Zwitserland heeft een oppervlakte van 79 km2 en is voor 97% daarvan nog bedekt met bos. Prachtige canyons, zandstenen torens, rotsen en waanzinnige uitkijkpunten, Boheems Zwitserland heeft het allemaal! Om van Boheems Zwitserland te kunnen genieten hoef je geen professionele wandelaar te zijn. Mede daardoor is Boheems Zwitserland één van de beste wandelplekken in Tsjechië.

Het Nationaal Park Boheems Zwitserland is het hele jaar door geopend voor publiek. Je kunt het park op eigen initiatief bezoeken of met een gids die je alle mooie plekken laat zien. Je kunt de route kiezen die het beste bij je past, rekening houdend met de afstand van de wandeling en het aantal stops dat je wilt bezoeken.

Ook kun je een dagtour boeken langs alle mooie uitkijkpunten van Boheems Zwitserland. Bekijk hier de prijzen.

wandelen-boheems-zwitserland

Mariina Skála

We beginnen in het dorp Jetřichovice. Dit schattige dorpje is al een bezoek op zich waard met allerlei traditionele Tsjechische huisjes, gebouwd tegen de zandstenen. De wandeling van Jetřichovice naar Mariina Skála (het eerste uitzichtpunt) is een pad van ongeveer 2 kilometer omhoog. Het moeilijkste gedeelte van deze wandeling is de trap omhoog. Het uitkijkpunt Mariina Skála ligt op 428m boven zeeniveau. De inspanning na deze wandeling word beloond met een prachtig panorama uitzicht over het Nationaal Park Boheems Zwitserland. Kijk ook naar de weersomstandigheden voordat je gaat wandelen. Ik heb deze wandeling in de zomer afgelegd bij een temperatuur van 34 graden wat absoluut niet ideaal was. De beste periode om te wandelen in Boheems Zwitserland is het voor- of najaar.

Vanaf Mariina Skála kun je naar nog 2 uitkijkpunten wandelen. De eerste die je hierna tegenkomt is het uitkijkpunt Vilemínina Stěna. De afstand tussen Mariina Skála en Vilemínina Stěna is 1,7 km. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om na het eerste uitkijkpunt weer naar beneden te wandelen.

wandel-routes-boheems-zwitserland

Pravčická brána

Vanuit het dorp Hřensko kun je een wandeling maken naar de beroemde Pravčická Brána, ook wel Pravčická Gate genoemd. Dit is dé grootste natuurstenenbrug van Europa en een belangrijk natuurmonument in Tsjechië. Deze grote rotsboog heeft een lengte van 26 meter en een hoogte van 16 meter. Wauw! Dit klinkt behoorlijk indrukwekkend, vind je niet?! Naast de Pravčická Brána staat een kasteel dat ook bekend staat als het Falcon’s Nest, gebouwd in de 19e eeuw. Onder de natuurstenenbrug kun je als toerist iets eten of drinken en vergeet natuurlijk niet opnieuw te genieten van het waanzinnige uitzicht.

wandel-routes-boheems-zwitserland

Tisá Rocks

De derde wandeling in Boheems Zwitserland op deze lijst is de wandeling naar de beroemde Tisá Rocks. Tisá Rocks is een zandstenen rotsformatie in een beschermd natuurgebied in Tsjechië. Tisá Rocks ligt in de buurt van de stad Děčín. Het is een plek waar je gemakkelijk kunt verdwalen te midden van smalle, hoge rotsformaties. Er is een wandelpad in Tisá Rocks dat begint bij de kerk onderaan de heuvel en eindigt bij het uitkijkpunt op de top van de zandstenenrotsen. Het is een makkelijke wandeling voorzien van diverse trappen. Komen de foto’s je bekend voor? Tisá Rocks was één van de filmlocaties in Tsjechië voor Chronicles of Narnia.

Alle wandelingen in Boheems Zwitserland zijn prachtig maar de Tisá Rocks stonden enorm hoog op mijn lijstje. Om deze plek tijdens zonsopkomst te bezoeken is extra magisch!

wandel-routes-boheems-zwitserland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *