0
Kiki Multem
28 maart 2019

Bucket list: Kaasfondue in de Alpen!

Kaasfondue, één van de lekkerste gerechten na een dag in de bergen. Kaasfondue is kort gezegd een pan gesmolten kaas waar stukjes brood in worden ondergedompeld. 

kaasfondue

Kaasfondue is een bekend gerecht in de Zwitserse en Franse Alpen. Het woord fondue is afkomstig van het Franse woord “fondre” dat smelten betekent. De kaasfondue wordt voornamelijk bereid met witte wijn. Het is voor kinderen ook mogelijk om de fondue met appelsap te bestellen. De traditionele fondue wordt hedendaags geserveerd met stukjes brood. Naast de kaasfondue krijg je vaak een plank met verschillende soorten worst en groente. Het is niet de bedoeling dat deze in de kaas gedoopt worden.

Welke kaas gebruik je?

Kaasfondue wordt in verschillende regio’s gemaakt met verschillende soorten kazen. Ook is het in de Alpen vaak mogelijk om fondue met truffel te bestellen. Mocht dit ergens op de menukaart staan dan is dit echt een aanrader!

100% Gruyère – Vaudoise

100% Vacherin – Fribourgeoise

50% Gruyère en 50% Vacherin – Moitié-Moitié

50% Gruyère en 50% Emmentaler – Neuchâteloise

1/3 Gruyère, 1/3 Emmental en 1/3 Sbrinz – Centraal Zwitserland

1/3 Emmentaler, 1/3 Beaufort en 1/3 Comté – Savoyarde

100% Comté – Jurassienne

kaasfondue

De gezelligheid van kaasfondue

Kaasfondue is naast dat het onwijs lekker is ook enorm gezellig. De fondue is gemaakt om te delen. Tijdens de fondue ben je automatisch bezig met de mensen om je heen aan tafel. Doordat je telkens kleine stukjes brood in de kaas doopt duurt de maaltijd langer dan normaal en daardoor heb je dus extra veel tijd om met elkaar te praten. Wil je lekker lang tafelen en bijkletsen, neem je familie en vrienden dan zeker een avondje mee naar een restaurant waar fondue verkrijgbaar is.

In Megève, Frankrijk is het zelfs mogelijk om kaasfondue te eten, boven op de berg. Kaas en zonsondergang is de ultieme Bucket list ervaring!

kaasfondue

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *