0
Kiki Multem
9 december 2020

Bruine beren spotten en fotograferen in Finland

De bruine beer kennen we allemaal van de prachtige plaatjes uit Canada maar wist jij dat je deze machtige dieren ook dichterbij huis kunt zien? Bruine beren komen namelijk ook voor in Europa en om precies te zijn in Finland en Zweden.

beren-fotograferen-finland

Scandinavië is daarom één van de beste plekken om beren te spotten in Europa. In Finland, dichtbij de Russische grens is de kans om beren te spotten zelfs 90% en ik kreeg afgelopen jaar 2 keer de kans om dit met mijn eigen ogen te mogen ervaren.

De beste plek om beren te spotten binnen Europa

Mijn lievelingsperiode is van eind augustus tot eind september, dan zijn de landschappen gekleurd in prachtige herfstkleuren. De beste herfstkleuren treden meestal op in een periode van twee weken, rond half september. De Finse herfst is een uitbarsting van kleuren met tinten van geel, rood, oranje, bruin en groen. De Finnen noemen dit Ruska. Het licht en de kleuren in de herfst zijn prachtig. De herfstzon schijnt laag en ‘s avonds creëert het lange schaduwen over het landschap. Beren zijn actief in deze periode en veel beren arriveren eerder in de avond dan in de zomermaanden. Ze kunnen vroeg in de middag al aankomen en daardoor is er kans om veel beren tegelijkertijd te fotograferen.

bruine-beren-finland

Wat kost beren spotten in Finland

De eerste keer ging ik beren spotten in Finland bij het plaatsje Kuusamo. Bear-Kuusamo is de noordelijkste berenspotplaats in Finland. Bear-Kuusamo ligt in het oosten van Kuusamo, dichtbij de Russische grens. De redelijk nieuwe hutten zijn geschikt voor 20 personen en beschikken over diverse camera gaten waardoor je de beren kunt fotograferen. De hutten liggen diep in het bos, op ongeveer een half uur rijden van het centrum van Kuusamo. Er staan een aantal stapelbedden met slaapzakken op een rij om zelfs de nacht door te kunnen brengen. Het beren spotten begint ‘s avonds om 18.00 uur en eindigt rond 22.00 uur of de volgende ochtend.

Prijzen per persoon:

120 euro voor één avond

140 euro voor één nacht

bruine-beren-spotten-finland

beren-fotograferen-finland

Overnachten tussen beren, wolven en veelvraten

Wild Brown Bear Center is een Fins bedrijf dat gespecialiseerd is in fotografiesafari’s. Hier ging ik de tweede keer op zoek naar beren. Het berencentrum heeft in totaal 29 verschillende hutten die geschikt zijn voor zowel fotografie als observatie. Het gebied biedt een grote verscheidenheid aan terrein en biedt de fotograaf een uitstekende gelegenheid om op korte afstanden beren, wolven of zelfs veelvraten vast te leggen. Er zijn open moerassen, bossen en meren waardoor je de kans krijgt om beren te fotograferen met verschillende achtergronden. Er is geen mogelijkheid om een avond te blijven. Deze hutten zijn alleen geschikt om de hele nacht te verblijven. Één overnachting kost 140 euro incl. maaltijden. De middag voordat je de hut betreed krijg je een warme maaltijd geserveerd in de basecamp van het berencentrum en de volgende ochtend staat daar een ontbijtje voor je klaar.

➸ Bijzondere accommodaties in Fins Lapland

beren-finland

Wat is de beste tijd om beren te fotograferen

Het fotografieseizoen voor beren duurt ongeveer zes maanden. Dit begint wanneer de eerste beren ontwaken uit de winterslaap en het seizoen eindigt in de herfst wanneer de laatste beer vertrekt voor zijn winterslaap. Het seizoen begint begin april wanneer er nog een dikke laag sneeuw ligt waarna dit doorloopt in de groene zomer en uiteindelijk eindigt het seizoen met de prachtige herfstkleuren in september/oktober. Door de verandering van licht tijdens de seizoenen is het mogelijk om beren in verschillende lichtsituaties te fotograferen.

Wat is er nodig om goede foto’s te maken, en wat doen fotografen in de veranderende seizoenen?

Vergeet niet dat beren wilde dieren zijn en ze met vrije wil en volgens hun eigen schema bewegen. Fotografen moeten geduld hebben en volledig stil zijn als ze vanuit de hut fotograferen. Vaak is één nacht genoeg om de gewenste foto’s te krijgen. Ook zijn er fotografen die gemiddeld 3-5 nachten verblijven in de hutten om betere resultaten te boeken. De kans om een ​​beer te zien en te fotograferen is 90-99%, afhankelijk van de maand. Sommige avonden kunnen meerdere beren tegelijkertijd worden gezien en de dichtstbijzijnde beer kan op een paar meter afstand van de hut zijn. Naast beren wordt het gebied bezocht door veelvraten, vossen en wolven en dit jaar had ik het geluk om een moederbeer met 3 welpjes te mogen aanschouwen. Een droom die uitkwam!

bruine-beren-finland

Items om mee te nemen tijdens beren spotten:

  • weerbestendige en warme kleding
  • goede schoenen
  • camera met goede lens
  • verrekijker
  • iets te eten en drinken tijdens de avond
  • geen muggenspray of sterke parfums. Bij windstil weer zal het de beren wegjagen!

Finland met Voigt Travel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *