0
Kiki Multem
21 april 2024

De mooiste bezienswaardigheden van uniek Fins Lapland

Fins Lapland is een bijzondere plek. Net als in het hele noorden van Scandinavië is er in december vrijwel geen zonlicht, terwijl in juni de zon nauwelijks ondergaat. In de wintermaanden verandert Fins Lapland in een sprookjesachtig winterland, en in de zomer ontvouwt zich een heuvel- tot bergachtig gebied waar je eindeloos kunt hiken.

Lapland is het leefgebied van de Sami, een van oorsprong nomadisch, rendier houdend volk met een eigen taal en cultuur. Kortom, het is een unieke plek die zeker het bezoeken waard is. Wat is er zoal te doen tijdens een Lapland vakantie? De volgende activiteiten en bezienswaardigheden in Fins Lapland mag je zeker niet missen.

Het noorderlicht

In Lapland is het goed mogelijk om het noorderlicht te zien. Het noorderlicht zijn geladen deeltjes, die na een uitbarsting van plasmawolken op de zon het heelal in geslingerd worden. In de atmosfeer op aarde is die energie zichtbaar als slingers in verschillende kleuren door de lucht. Een absolute garantie om het noorderlicht te aanschouwen is er nooit, dus het blijft altijd een risicofactor. Maar vooral tijdens de wintermaanden heb je in het noorden van Europa meer kans dat je het kunt zien.

➸ 5 tips om het noorderlicht te zien

bezienswaardigheden-fins-lapland

Hondenslee of sneeuwscooter

Een hondenslee-safari is een bijzondere ervaring. De slee wordt voortgetrokken door zo’n vier tot acht husky’s, die hiervoor getraind zijn. Genietend van de tocht kun je zo het voorbijkomende landschap in je opnemen. Naast een hondenslee kun je ook een scootertocht proberen. Dit is iets avontuurlijker, omdat je over verschillende terreinen en bevroren meren moet navigeren. Het is wel de ultieme manier om je in Noord-Finland over het besneeuwde land voort te bewegen.

bezienswaardigheden-fins-lapland

Snowvillage in Lainio

Ieder jaar wordt in het dorp Lainio het Snowvillage opgebouwd. Met twintig miljoen kilo sneeuw en 350.000 kilo ijs wordt een waar sneeuwdorp gecreëerd. Elk jaar is er een ander thema, waardoor Snowvillage nooit hetzelfde is. Eén van de gebouwen is een ijshotel, wat de mogelijkheid biedt om te overnachten in prachtig gedecoreerde kamers van sneeuw, op een bed van ijs. Het bed is voorzien van een rendiervel, een dik matras en een warme slaapzak zodat je toch comfortabel kunt slapen.

bezienswaardigheden-fins-lapland

Inari

Het dorp Inari is het hart van de Samische cultuur in Finland. Je kunt hier meer leren over de levenswijze en tradities van de Sámi, bijvoorbeeld over het houden van rendieren, de taal en het traditionele Samische handwerk. Ook zijn er veel ambachtelijke winkels waar je Samisch handwerk kunt kopen. Daarmee ondersteun je niet alleen de Samische gemeenschap, maar heb je ook een uniek aandenken aan de fantastische reis. Naast de dorpse sfeer is er rond Inari een schitterende natuur, die uitnodigt om in de omgeving te gaan hiken.

bezienswaardigheden-fins-lapland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *