0
Kiki Multem
6 februari 2023

10 bucketlist activiteiten in Fins Lapland (herfst editie)

Fins Lapland staat bekend om zijn strenge winters met een dikke laag sneeuw maar ik kreeg de kans om Fins Lapland tijdens een ander seizoen te ontdekken, namelijk de herfst. Fins Lapland heeft in ieder seizoen zijn charme en enorm veel toffe activiteiten. Het is dus zeker een aanrader om het hoge noorden buiten de winter om te bezoeken!

Fins lapland was de eerste bestemming die ik bezocht van Scandinavië en ik was direct verkocht! Deze 10 activiteiten verdienen stuk voor stuk een plekje op jouw bucket list!

Raften tussen de bossen van Finland

Je kunt op verschillende locaties in Fins Lapland raften. Het aantal stroomversnellingen dat je tegenkomt onderweg is afhankelijk van de plek en het niveau waar je voor kiest. Voorafgaand krijg je beschermende kleding en duidelijke instructies voor onderweg. Je kunt met 8 a 10 personen in één raft en er is zelfs een speciale rafttocht geschikt voor kinderen. Een toffe activiteit voor het hele gezin!

doen-in-finland

Rendieren voeren

Rendieren voeren kan bij Salla Reindeer Park. Je rijdt hier 1 kilometer het park in naar de plek waar de rendieren geroepen worden. Een aantal minuten later komen de rendieren van alle kanten aangerend om te genieten van hun lunch. De rendieren in het park zijn er in alle soorten en maten en in prachtige kleuren, zo was ik helemaal weg van de albino rendieren met hun prachtige witte vacht. De medewerkers van het Salla Reindeer Park vertellen ondertussen leuke weetjes over deze prachtige dieren.

doen-in-fins-lapland

Kanoën in Oulanka National Park

In Oulanka National Park kan je verschillende activiteiten doen waaronder kanoën. Aan het begin van het National Park kun je de auto parkeren om vervolgens 1,5 kilometer het bos in te lopen naar de waterkant. Op dit grote meer kun je genieten van de rust en de prachtige omgeving. Ondertussen heb je kans om allerlei wildlife voorbij te zien komen waaronder rendieren terwijl jij rustig voorbij dobbert.

doen-in-Finland-herfst

Beren spotten in Fins Lapland

Finland heeft één van de grootste populaties beren in Europa. Dit wilde ik natuurlijk met eigen ogen zien! Einde van de middag rond 17:00 uur locale tijd vertrokken we naar een hutje in het bos rondom Ruka. Deze hutten zijn voorzien van gaten voor je camera, goede verrekijkers en bedden voor als je de nacht hier door wilt brengen. Na 1,5 uur wachten kwam de eerste beer tevoorschijn. Het was adembenemend om deze prachtige dieren in het wild te zien!!!

Fatbiken langs de onbesneeuwe skipiste

Een Fatbike is een offroad fiets met stevige banden. Je kunt in Salla dan ook de rotsachtige paden rondom de skipistes ontdekken op deze fietsen. Het is ook mogelijk om een E-Fatbike te huren. Deze elektrische variant is ideaal voor langere tochten. De fatbikes zijn te huur bij het skiresort in Salla waar je direct aan je fietsavontuur kan beginnen. Hier was ik iets minder goed in, na een klein halfuur lagen we alle 3 in de blauwe bessen bosjes.

doen-in-fins-lapland

Husky Farm bezoeken

Er zijn in Fins Lapland verschillende Husky Farms die je kunt bezoeken. Je mag hier met de huskies kroelen of een stuk met ze gaan wandelen. In de zomer worden er geen actieve tochten georganiseerd omdat dit te warm is voor de huskies. In het winter seizoen is het mogelijk om op huskysledetocht te gaan. De Huskies hebben een onwijs groot uithoudingsvermogen en vinden het dan ook geweldig om op deze manier hun energie kwijt te kunnen.

doen-in-finland

Buggy Rijden door de bossen van Fins Lapland

In Ruka bij Ruka Safari’s is het onwijs leuk om een buggy te huren. Je gaat met een gids op pad om een leuke tocht te maken over de berg van Ruka, langs de skipistes en vervolgens de bossen in. Onderweg stop je op de bergtop om te genieten van het mooie uitzicht. In de bossen heb je een grote kans om verrast te worden door nog meer rendieren.

activiteiten-fins-lapland

Relaxen in de sauna

Fins Lapland staat bekend om zijn sauna’s. In ieder park, hotel of bungalow is er wel één te vinden. De traditionele Finse sauna’s zijn een stuk minder warm dan die we in Nederland gewend zijn. Zo rond de 60 a 70 graden. Na de sauna heb je vaak de mogelijkheid om af te koelen in één van de meren van Finland of de vele hottubs.

activiteiten-finland

Heel veel hiken

De wandelaars zijn in Fins Lapland helemaal op hun plek. In de verschillende National Parken kun je allerlei Hike tochten afleggen, tussen de 1 en 80 kilometer. Zo kun je genieten van alle rust, natuur, wildlife en prachtige landschappen. Onderweg kom je meerdere vuurplaatsen tegen waar je even kan bijkomen of wat te eten klaar kunt maken. Bij bijna elke vuurplaats staan de bekende blackpots om koffie en thee in te maken. De ongeschreven regel is dat alles wat je mee het bos inneemt er ook weer mee uitneemt. Je ziet hier dan ook totaal geen afval. Voor de langere Hike tochten staan onderweg grotere hutten om ook de nacht in door te brengen en op te laden voor de volgende kilometers.

doen-in-finland

Noorderlicht Spotten

Vanaf eind augustus begin september is er weer kans om het magische noorderlicht te spotten. Wel moet je rekening houden met de volgende dingen: Voorkom lichtvervuiling. Zorg er dus voor dat je op een zo donker mogelijke plek bent zonder lantarenpalen of andere verlichting. Het moet helder zijn. Met bewolking is de kans erg klein om het noorderlicht te zien. De meeste kans om het noorderlicht te zien is tussen 23:00 en 02:00 uur. Je camera ziet het noorderlicht vaak eerder dan jijzelf. Maak tussen het wachten door wat foto’s met een hoge sluitertijd om te kijken of er al wat zichtbaar is. Wij zijn 4 nachten opgebleven en werden uiteindelijke beloond met dit prachtige uitzicht.

doen-in-fins-lapland-herfst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *