0
Gina Veenis
12 april 2020

Dit zijn de leukste stadjes van Toscane

Al sinds ik klein ben is Italië mijn favoriete vakantieland. Zon, zee, strand, een prachtige taal, lieve mensen en steden vol cultuur. Persoonlijk vind ik Toscane één van de mooiste regio’s in Italië.

mooiste-steden-toscane

In Toscane vind je zonnebloemvelden zo ver als je kunt kijken, glooiende heuvels en fantastische oude steden. In dit artikel lees je meer over de drie leukste stadjes van Toscane.

Firenze

Laten we maar direct beginnen met de hoofdstad van Toscane en tevens één van de mooiste en leukste stadjes van Toscane: Firenze (ook wel Florence genoemd). Firenze staat in Italië bekend om zijn architectuur en schilder- en beeldhouwkunst. Het is dan ook een van de belangrijkste kunststeden ter wereld en dat kun je zien. Je hoeft niet eens een gebouw in om ervan te genieten, de hele stad is één groot openluchtmuseum! Toch zou ik een aantal gebouwen zeker wel van binnen bekijken, want alles is hier prachtig.

In Galleria degli Uffizi vind je vele belangrijke en bijzondere werken van grote kunstenaars als Michelangelo, Rembrandt en Leonardo da Vinci. Veel van de plafonds zijn gevuld met prachtige schilderingen; je komt echt ogen te kort. Zelfs als je niet van kunst houdt is dit museum de moeite waard. Vlakbij Galleria degli Uffizi vind je de Ponte Vecchio, één van de bekendste bezienswaardigheden van de stad. Wanneer je ernaartoe loopt heb je al een prachtig uitzicht op de brug, met aan beide weerszijden allerlei juwelierszaken. Leuk detail: boven de Ponte Vecchio loopt de Corridoio Vasariano. Deze gang loopt vanaf de Galleria degli Uffizi naar Palazzo Pitti en werd gebruikt door de rijke Medici familie, zodat ze niet tussen het normale volk hoefden te lopen.

Rond lunchtijd valt er te kiezen uit genoeg restaurantjes in Firenze. Net zoals bij alle grote Italiaanse steden geldt: juist in de kleine straatjes wat verder van het centrum af vind je de leukste plekjes. Keer na de lunch terug naar het centrum en zoek Piazza del Duomo op. Hier staat namelijk Basilica di Santa Maria del Fiore, één van de mooiste gebouwen die ik ooit heb gezien. Deze immense kathedraal is echt een bezoek waard, want hij is niet alleen fantastisch van buiten, maar ook vanbinnen. Zorg vooral voor een goede conditie, want het beklimmen van de 463 treden naar de koepel is echt een must. Prachtig uitzicht gegarandeerd!

Ook Giordino di Boboli kun je niet missen wanneer je in Firenze bent. Deze tuinen liggen naast Palazzo Pitti en zijn samen wel 45.000 m2. Hier ben je even weg van de stadsdrukte en kun je genieten van bijzondere planten, vijvers en standbeelden. Een goede afsluiter van de dag is Piazzale Michelangelo. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over heel Firenze.

mooiste-steden-toscane

Lucca

Lucca is een wat kleiner stadje, maar toch mag je deze plek zeker niet overslaan in Toscane bent. Een bezoekje aan Lucca start je natuurlijk met een cappuccino en een ‘dolce’. Lucca staat onder andere bekend om de buccellato, een zoet brood met anijs en rozijnen. Bij Pasticceria Taddeucci vind je de enige echte, dus maak dat vooral je eerste stop van de dag!

Nu je wat energie hebt opgedaan is het tijd voor iets actiefs. Beklim bijvoorbeeld de Torre delle Ore. Vanaf boven heb je een prachtig uitzicht over de stad. Let op, het zijn ongeveer 200 treden naar boven, dus een beetje conditie is vereist. Eenmaal beneden kun je de rest van de stad verkennen, Lucca is een heerlijk stadje om op je gemak doorheen te lopen. Je vindt er vele pleintjes, kerken en tal van leuke delicatessewinkeltjes.

Eén van de mooiste pleinen is Piazza dell’Anfitheatro. Vroeger stond hier een amfitheater, vandaar de ronde vorm van het plein. Er zijn verschillende leuke restaurantjes om het plein, dus hier kun je neerstrijken voor een heerlijke lunch.

Na de lunch nog tijd over? Bezoek één van de kerken of musea of loop een ‘rondje stadsmuur’. Deze gaat rondom het historische centrum van Lucca en is ongeveer 4,5 kilometer lang.

mooiste-steden-toscane

Volterra

Persoonlijk vind ik Volterra de het leukste stadje van Toscane. De route door het heuvelachtige landschap ernaartoe is al fantastisch en ook het historisch centrum zelf behoort tot één van mijn favorieten. Volterra is echt een stadje waar je uren doorheen kunt slenteren zonder ook maar iets te doen. Het enige wat je hoeft te doen is genieten van de zon, de schattige pleintjes en het lopen door de smalle, kronkelende straatjes. Een heerlijke gelato erbij en mijn dag is perfect.

Toch valt er ook genoeg te zien in Volterra. Neem bijvoorbeeld Palazzo dei Priori: vroeger een stadhuis, nu een museum. Binnen kun je de oude zalen bewonderen en je kunt ook de toren beklimmen voor een mooi uitzicht over de stad (en als het helder weer is zelfs de zee!). In de Capella Santa Croce -deel van Chiesa San Francesco- vind je allerlei fresco’s, die het bewonderen waard zijn. Hou je van archeologie? Loop dan even naar het Romeinse theater. Het terrein op gaan kost een paar euro, maar vanaf de openbare weg die erboven ligt kun je alles ook prima zien. Palazzo Viti is één van de bekendste bezienswaardigheden van de stad. Hier is bijna alles ingericht zoals het vroeger was. Prachtige oude zalen, antiek meubilair en bijzondere schilderijen. Net alsof je bij iemand uit de geschiedenis op bezoek bent.

Verder zijn er in Volterra vele delicatessewinkeltjes te vinden waar je de lekkerste lokale producten kunt kopen, zoals olijfolie, vleeswaren, pasta en wijn. Doe dat vooral, zodat je thuis kunt nagenieten van al dat Toscane te bieden heeft. Ook in de diverse restaurantjes vind je veel lokale specialiteiten. Vraag er vooral naar en probeer eens wat nieuws uit!

➸ Bekijk hier accommodaties in Volterra

beste-steden-toscane

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *