0
Kiki Multem
16 september 2023

5 tips om het noorderlicht te zien

Het magische noorderlicht bewonderen staat bij vele bovenaan de bucketlist en ik snap helemaal waarom! Het noorderlicht is een waanzinnig natuurverschijnsel in de aardatmosfeer en komt alleen voor in het hoge noorden.

Iedereen die naar Scandinavië afreist wilt het groene goud spotten maar wanneer is de beste tijd en hoe maak je de grootste kans? Om dit magische noorderlicht te kunnen zien geef ik je de volgende 5 tips om je kansen te vergroten!
tips-noorderlicht-zien

Wat is noorderlicht?

Het noorderlicht oftewel poollicht is een lichtverschijnsel in de aardatmosfeer. Het heeft een waanzinnige groene gloed en als het heel extreem zichtbaar is, zelfs rood en paars. Het poollicht wordt veroorzaakt door zonnewind waarbij grote aantallen geladen deeltjes het heelal ingeschoten worden. Het noorderlicht veranderd continu van vorm en danst als het ware door de hemel. Vooral in het hoge noorden komt het poollicht voor, vandaar dat de meeste mensen het noorderlicht noemen. De echte naam van het noorderlicht is Aurora Borealis.

Op welke bestemmingen heb je de meeste kans op noorderlicht?

We beginnen deze 5 tips om het noorderlicht te zien met de locatie. De naam verklapt het al. De meeste kans om het magische noorderlicht te zien is in het hoge noorden. De meest populaire plekken voor Nederlandse reizigers zijn Fins en Zweeds Lapland, Noorwegen en IJsland. Maar ook Canada en Rusland mogen vaak genieten van dit prachtige natuurverschijnsel en het is zelfs voorgekomen dat het noorderlicht in Nederland zichtbaar was.

Download de Aurora app

Download een Aurora app! Deze app geeft precies aan hoeveel kans je hebt om het noorderlicht die nacht te zien. Het handige aan deze app is dat je ook direct ziet of er bewolking op komst is. Met veel wolken aan de lucht is de kans om het noorderlicht te zien erg klein. Zo kun je dus vooraf kijken of het de moeite waard is om op te blijven tot het donker is.

noorderlicht-zien

Heldere sterrenhemel

Het noorderlicht is vrijwel alleen te zien als het helder is. Het blijft altijd spannend of het noorderlicht zicht laat zien maar bij veel bewolking is de kans vrijwel nihil. Kijk dus goed aan het begin van de avond of er al sterren te zien zijn om erachter te komen of het wel of niet bewolkt is.

tips-noorderlicht-zien

Wanneer kun je het noorderlicht zien?

Uiteraard verschilt dit per bestemming maar tussen half augustus en half april heb je kans om het noorderlicht te zien. Vanaf half augustus worden de dagen weer korter in het noorden en daarmee wordt de kans vergroot om het noorderlicht te spotten. Hoe dichter bij de poolcirkel hoe sneller de kans op noorderlicht. Zodra het donker is, heb je kans om het noorderlicht te zien. Naar mijn ervaring kwam het tevoorschijn net na middennacht. In de zomer zijn de dagen zo lang en licht dat je geen kans hebt om het noorderlicht te zien.

Hoe leg je het noorderlicht vast?

Mocht je het geluk hebben om het noorderlicht met eigen ogen te aanschouwen dan wil je dit natuurlijk maar al te graag vastleggen ter herinnering. De camera ziet het noorderlicht vaak al eerder dan jijzelf. Zorg ervoor dat je een statief gebruikt om beweging te voorkomen. Je hebt namelijk een hele lange sluitertijd nodig om het noorderlicht vast te leggen. Zet je camera op het statief, stel de camera in met een lange sluitertijd en kies de ISO die je nodig hebt. Het liefst zo laag mogelijk. Zo neemt de camera veel licht op en heb je vaak een duidelijk beeld van wat er daarboven in de lucht gebeurt.

➼ De mooiste nationale parken in Finland, Dit zijn ze!

noorderlicht-fotograferen

Vermijd lichtvervuiling

Zorg ervoor dat je op de donkerste plek in je omgeving bent. Met zo min mogelijk verlichting heb je de grootste kans om het noorderlicht te zien. Lantarenpalen en zelfs de maan kunnen ervoor zorgen dat het noorderlicht niet duidelijk zichtbaar is. Hoe sterker het noorderlicht aanwezig is, des te minder erg is de lichtvervuiling.

Noorderlicht-tips

Laat opblijven is het wachten waard

We sluiten deze tips om het noorderlicht te zien af met het tijdschema. Gemiddeld heb je tussen 23:00 en 02:00 uur de meeste kans op het noorderlicht. Je kunt om het uur je wekker zetten of uiteraard buiten wachten tot er iets te zien is. Niet zo goed voor je nachtrust maar geloof me, het is het allemaal waard! In de donkere wintermaanden is het natuurlijk al veel vroeger donker. Vanaf het moment dat het donker is, is er kans op noorderlicht. Maar mijn ervaring is dat het noorderlicht rond middernacht tevoorschijn kwam.

noorderlicht-zien

Noorderlicht in Lapland met Voigt Travel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *